Протестът в Пловдив с маски на прасе, 1000 се събраха

В София се струпаха пред Министерския съвет между 5 и 10 хиляди граждани
протестът в Пловдив срещу Пеевски

Протестиращите в Пловдив носеха маски на прасе
Снимка на Новини.БГ

Около 500 души се събраха на протеста в Пловдив пред паметника на Съединението, но за кратко време броят им стигна 1000 души. Необичайното беше, че група мъже си бяха поставили маски на прасета. Те обясниха идеята си с това, че новият шеф на ДАНС им прилича именно на това животно. Младеж, представил се като „Красимир“ обобщи, че това е образът на всички политици. Хората носеха плакати „Не на политическия Франкенщайн – ДПС, БСП, „Атака“!“, „Няма да простим! Няма да търпим! Играта свърши!“

Освен познатите сканирания „Мафия!“, „Червени боклуци!“ и „Избори!“ протестиращите отделиха специално внимание на директора на ТВ7 Николай Бареков, може би защото журналистът е от Пловдив. Името му се изричаше с не по-малко ненавист от това на Делян Пеевски и на новия областен управител Венцислав Каймаканов. От площада на Съединението протестиращите се насочиха към Областната управа, където продължиха скандиранията „Оставка!“ и „Долу ДПС“. От сградата никой не излезе, може би защото работният ден бе приключил.

После шествието пое към Главната улица, където и в момента продължава. Бе определен и следващият ден на протеста – в неделя от 18 часа пред Община Пловдив.

 

Протест в София срещу Пеевски

Протестът в София събра между 5 и 10 хиляди
Снимка на Дневник.БГ

Около 4000-5000 души се струпаха пред Министерски съвет на протест срещу днешния избор на депутатите, които утвърдиха Делян Пеевски за председател на агенцията за национална сигурност, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Протестиращите твърдят, че са около 10 хиляди. Те скандират „Довиждане!“, „Орешарски – вън!“ и други препоръки. Развяват български знамена, метри и плакати с надписи: „Те погребаха България!“, „Пеевски=Цветанов, никога вече!“

В района има изключително много полицаи. Малко по-рано около Министерския съвет полицията постави ограждения, заради протеста, обявен за 18:30 ч.

Към протеста непрекъснато се присъединяват хора от бул. „Ал. Дондуков“ и бул. „Мария Луиза“.

Във Варна над 250 души блокираха кръстовището пред сградата на общината в знак на протест. Много от хората развяват българското знаме, както и знамето на анархията и скандират „Червени боклуци“. Повечето са млади хора, които твърдят, че Делян Пеевски няма правото да заема тази длъжност, най-малкото морално. 

На организирания в социалните мрежи протест срещу назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС излязоха граждани и в другите големи градове.

Leave a Comment