Промени в Закона за земеделските земи налага давност за училищни ниви до 2022 г.

земя, подготвено полеПроект за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи ще удължи давността за придобиване на земеделски земи, възстановени на държавни и общински училища, до 31 декември 2022 година.

Давността спира и за всички неприключили производства пред нотариус и за всички висящи искови съдебни производства по чл. 108 от Закона за собствеността. 

Законопроектът е внесен от депутати и това е единственото изменение в него. 

Мотивите са, че има много нерешени казуси, които водят до прехвърляне на земите на училищата на други собственици. С измененията се спира възможността за злоупотреби със собствеността до 2022 г. Дотогава законодателят ще преодолее празнотите в нормативната уредба и ще намери най-справедливо решение. 

За да не се приложи двоен стандарт за започналите производства и тези, които ще стартират след законодателните промени, е необходимо те също да бъдат спрени, се посочва в мотивите. 

Един от примерите, които депутатите дават за заграбване на училищните земи е в град Шумен, където Общинският съвет е одобрил продажбата на такива имоти на частна фирма. 

В мотивите е посочено още, че със законовите промени ще се уеднакви правната уредба, тъй като има наложен мораториум до края на 2022 г. за придобиване по давност на общински и държавни недвижими имоти.  

Leave a Comment