АЕЦ Белене, my precious!

За или против АЕЦ Белене съм? My precious!, това ми идва първоначално като отговор. Нали се сещате за онази сцена от „Властелинът на пръстените“, когато Ам-гъл се възмущава от Билбо. „Какво имало то в джобите си?“, повтаря си потресен от гатанката, на която се е вързал, Ам-гъл. А в джобито на Билбо бил великият пръстен.

Откъде да знаем какво имат в джобите си противниците и поддръжниците на АЕЦ? Няма откъде. Затова имаме два варианта – участваме или не участваме. Ако сте социализирани и искате да гласувате на Референдума, тогава най-доброто, което можете да направите е да изгасите телевизора. Точно така – не ги гледайте, не ги слушайте, защото иначе ще влезете в капана им. Загасете телевизора и направете това, което горе-долу умеете – мислете. „Мисля, следователно съществувам!“, е изрекъл … май Паскал.

Съществувайки, можете да се сетите, че пенсиите на родители ви са мизерни и мизерно ще се вдигнат след 4 месеца. Това може държавата, това прави Дянков. Не само пенсиите, но и заплатите в България влизат в едното джоби и оставят място за една носна кърпа. Следователно държавата не може да построи АЕЦ, скъпа й идва. Ако тегли кредит, my precious, ще има да го връщаме до следващия край на света, а и след него. Щом аз го знам, и властта го знае. А това означава, че АЕЦ-а ще се строи от чужденци. Корпорации. Лично на мен, това ми звучи алчно. Какво спечелихме от банките, които станаха собственост на чужденци? От ЕВН, ЧЕЗ или Енерго-про? Ние – не, но те спечелиха. Инвеститорът на новата АЕЦ ще продава електричеството в чужбина, ще го продава и на България и, нали сте сигурни, че всички ние ще платим цената на строителството. На скъпото строителство върху сегашния гьол. Защото г-н Семерджиев, сегашният шеф на ДКЕВР, няма да ни лиши от кошмара.

Но дори и това да пренебрегнем, няма как да забравим няколко други факта. Първият – Фукушима, а в сянката й – Чернобил. Фукушима, Япония. Япония – най-технологичната, най-дисциплинираната и най-самурайската нация. Няма как японците да не са предвидили всичко, което е в човешките възможности, построявайки атомната централа във Фукушима. Но, природата е по-безкрайна в умението си да изненадва, особено в сравнение с крайния човешки потенциал. И това бе безспорно, трагично доказано. Вторият факт е свързан с Германия – моторът на Европейския съюз. В Германия замразиха всички проекти за ядрена енергетика и дадоха път на зелената енергия. Немските покриви ловят слънцето и го превръщат в електричество. Държавата просто прегърна идеята за природните източници и поощри всяко семейство да монтира фотоволтаици и да печели от тях. Възобновяемите енергийни източници станаха безценни за немците, докато ние се туткаме като бездомни джуджета.

„За или против АЕЦ“ съм? Мисля, че стана ясно. Може да си загубим един от пръстите, но въпреки това ще е най-добре да хвърлим идеята за ядрена централа да изгори в огъня на вулкана. И след това да се надяваме да дойдат орлите да ни спасят от ада. Спасението винаги идва за този, който има силата да си го представи. Дори и да не е герой на Толкин.

Leave a Comment