Българският износ на зеленчуци се е свил с 25% за първите 5 месеца на 2019
Българският износ на зеленчуци се е сринал с близо 25% за периода януари-май 2019 г. За същото време е намалял и вносът – с 2,5%, съобщават от МЗХГ.
Намаление на износа се наблюдава и при плодовете, но там не могат да се правят достоверни връзки със състоянието на родното овощарство, тъй като основна част от експорта са цитрусите, които търговците внасят и изнасят.
Зеленчуци
По данни на министерството понижението на общия внос на пресни зеленчуци се дължи предимно на намалените доставки на домати – с 8,3 хил. тона (17,6%), пиперки – с 2,8 хил. тона (23%) и краставици и корнишони – с 2 хил. тона (12,8%). По-малки количества се отчитат и при вноса на зеле, гъби, марули, моркови, тикви, патладжани и чесън – с между 5,3% – 75,2%, най-значително при чесъна. Същевременно, внесените картофи и лук са съответно с 23% и 49% повече.
Намалението на общия експорт на пресни зеленчуци е до голяма степен вследствие на спад на реализираните извън страната бобови зеленчуци – с 4,7 хил. тона (59,9%) и сладка царевица – с 2,3 хил. тона (98,1%). Свиване се отчита и при експорта на тикви, домати, патладжани и гъби – в рамките на 18% – 28,7%. От друга страна, износът на картофи, краставици и зеле нараства в рамките на 27,7% – 38%, а този на лук – над седем пъти.
Плодове
Около 61% от вноса на пресни плодове през първите пет месеца на 2019 г. се формират от цитрусови плодове и банани – общо 82,8 хил. тона, което е с 1,4 хил. тона или 1,7% повече на годишна база, поради ръст при бананите. Сравнително голям дял заемат и доставките на ябълки, при които се отчита двукратен годишен ръст, до 35,6 хил. тона. Сред останалите плодове, внасяни в по-големи количества по това време на годината, повишение се наблюдава при импорта на киви (с 11,8%) и ягоди (с 35,2%), а намаление – при този на черупкови плодове (с 8,3%), грозде (с 20,7%), круши (с 36,4%), кайсии (с 37,6%), пъпеши (с 45,2%), праскови (с 59,1%), череши (с 59,3%) и дини (с 60%).
Отчетеното намаление на износа на пресни плодове през периода януари – май 2019 г. се дължи основно на спад на реекспорта на цитрусови плодове със 17,9% на годишна база, до 14,6 хил. тона, което представлява 81% от общия износ за периода. Изнесените количества дини, черупкови плодове, кайсии, праскови и грозде са с между 24,8% и 83% по-малко на годишна база. Експортът на ябълки и малини нараства респективно с около четири и пет пъти спрямо петте месеца на миналата година, а този на сливи, ягоди и череши – с между 24,8% и 69,3%.