Усмихни се и бъди пич – протестирай!

протести, плакатиНародното творчество просто избухна в дните на протести! Човек само като гледа плакатите – всеки със свое настроение, усеща, че му харесва да е българин. И че иска завинаги да си остане българин. Да живее солидарно с народа си, така както е солидарен площадът. И да се радва, че никога повече няма да бъде рогозка за бърсане на подметки. Че никога вече, когато си отвори устата, няма да блее, а ще говори като човек. И усеща още, че просто сме общестно пич отвсякъде.

Вече е срамота да се появиш с плакат „Оставка“ или „Мафия“. Толкова по-смислено е да вдигнеш надпис „Усмихни се, Бе!“ Той, разбира се, се появи от „Извини се, Бе!“ – култовата реплика на Волен. Така симпатично е да видиш дете, на което тати е дал да носи лозунг „Аз съм бъдещето, вие сте миналото“. Ами, как ви звучи това: „Къртя, чистя, извозвам!“ Да де, не е обява за работа.

Ах, Волен! Ех, Не-Волен! Този намръщен, гневен, дразнещ, подлайващ, подкупващ, подкупен, безпринципен, дребнав, обиждащ, обиден, охраняван и въобще многопластов политик е сред любимите мушки на народния творец. Най-дирекният лозунг към него звучеше така „Ашколсуун Волене, ашколсуун к..во“. Масата, с която Сидеров храбро се бранеше при диалога му с протестиращите, стана сценичен атрибут на площада. И, между другото, слава богу, че хората все още преоткриват творчеството в думите, колажите, снимките и уличния театър. Представяте ли си какво ще стане, ако изведнъж те им омръзнат. Ако в някоя от следващите вечери се появи мълчалив човек с огромен надпис: „Игнорирай протеста!“ Помислих си го, докато четях лозунга „Ден шести. Не мога да повярвам, че все още протестираме срещу това. Оставка веднага!“

 За бога братя, не прощавайте!

Това също е бе написано. И още:

Аз не съм просто паве на площата, а тухла в строежа на нормална държава!

За мен е въпрос на чест да съм тук!

Хайтов: „Изтървем ли България, изтървали сме всичко!“

Станишев, Волен и Местан в един вонящ червен казан!

Вдигайте си чуковете и сърповете!

Прошка? Не, mersi!

Аз съм Орехотрошачка

Мас от свиня и власт от комунист се взимат само с дране!

Не само Пеевски е грешка. Всички вие сте грешка!

Питам, има ли власт, която да дава затвор и за вас

В Парламента се влиза само по голяма нужда!

Аз съм бъдещето, вие сте миналото

Ако си свалил поне едно комунистическо правителство в живота си, не си живял напразно

Който ни работи, не трябва да яде!

Орешко, Станишко, идете си с добро

Да ги ударим в парите! Само там чувстват нещо

Вие нямате срам, ние нямаме търпение! Вие имате пари, ние имаме бъдеще! Вие искате всичко от нас, ние искаме шанс без вас!

Мразя ви безплатно!

Търговска корпоративна банда!

…….

Живяла съм достатъчно, за да знам, че такива протести в страната не е имало. Тези са по-хубави и от филм. За тях Оскарите са малки. Това са протестите, които отново ни превърнаха в народ. Заради тях забравихме да мислим с какво ще си купим хляб утре, как ще доживеем до следващата заплата, следващата година, следващата любов, следващата сутрин. Това, което е днес, е всичко, което имаме. Такива, каквито сме сега, такива ще бъдем завинаги.

 

Leave a Comment