Еврокомисарят Хан бесен на нашия транспортен министър

Данаил Папазов излъгал, че назначава заместника си Киров по лична препоръка на Йоханес Хан
Йоханес Хан, еврокомисар

Йоханес Хан

Еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хан направи безпрецедентно остро изявление днес, насочено към транспортия министър Данаил Папазов. Поводът за него бе твърдението на Папазов, че е назначил за свой заместник Петър Киров. Срещу Киров имаше негативна реакция от страна на браншови организации от транспорта, които обявиха, че назначението му е символ на задкулисие. Браншът обясни, че бащата на Петър Киров –  Володя Киров, е бивш директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” и настоящ шеф на учебен център от системата на Министерство за транспорта. Транспортният министър Папазов отхвърли мотивите за лобистко назначение с агрументите, че Петър Киров владеел великолепно английски език и че е лично препоръчан от еврокомисаря Йоханес Хан.

Днес Хан написа следното: „По най-категоричен начин заявявам, че никога не съм срещал тази личност. Нямам влияние в национални и политически назначения и никога не съм и търсил. Ако думите на транспортния министър Папазов са цитирани точно, очаквам незабавно извинение.“

След днешната реакция на Йоханес Хан е спорен въпросът за евентуалните постижения на транспортния министър при предстоящите му срещи в Брюксел, анонсирани миналата седмица от премиера Пламен Орешарски. Миналата седмица Жозе Барозу обяви, че механизмът за сътрудничество и проверка, въведен безпрецедентно за България и Румъния при влизането им в ЕС през 2007 г., който за страната ни трябваше да отпадне след последния доклад през тази есен, остава в сила. Като основен аргумент за това решение на ЕК бе изтъкнато скандалното назначение на Делян Пеевски за председател на ДАНС, довело до многохилядни протести по улиците на София, които не стихват от 11 дни.

 

Leave a Comment