Джулая – празникът на хипитата, които изчезнаха

Движението възниква като реакция срещу живота под бюрократичен контрол

Джулай морнинг - празник на хипитатаДжулай Морнинг“ или накратко Джулая (по името на известната песен на Юрая Хийп от 1971 година „July Morning“) е най-традиционният хипи празник в България, възникнал в средата на 80-те години на миналия век. Джулай на английски език означава юли и от там „Юлска Сутрин“.

А как е възникнало хипи движението?

Хипи-експлозията на младежкия протест е възникнала през 60-те години в САЩ и др. страни. Хипитата не са организирани и не приемат насилието. В центъра на битието поставят любовта. Присъединяващите се към хипи-движението младежи са търсели общество, в което е възможно да обичаш и да бъдеш обичан. За свои кумири хипитата провъзгласяват Исус, Буда, Махатма Ганди и св. Франциск Азиски. Цветята, тяхната емблема, са символизирали красота и яркост, дивост и примитивизъм.

Края на 60-те години се ознаменували с тържествуването на хипарската “етика на любовта”. По това време хипитата раздавали цветя на полицаите.

Хипи-движението възниква като реакция срещу специфичните черти на съвременния бюрократизъм и тоталитаризъм, на стремежа да се поставят всички сфери на живота под бюрократичен контрол, противоречието между демократичната идеология и тоталитарна практика, на все по-нарастващото обезличаване на бюрократичните структури. Както и техните предтечи – бохемите-битници от 50-те, хипитата се отличавали с инфантилен неприязън към традиционния образ на живота. Инфантилността- това е една от чертите, която е довела до край мита за силата на цветята.

Списъкът с техните искания е безкраен – от ликвидацията на частната собственост и държавата до превръщането на Непал в 51-вия щат на САЩ, от прекратяването на войната във Виетнам до въвеждането на жените и децата в обща собственост. Опитите им да се избяга от реалността са имали различен характер: обръщане към мистичните учения на азиатските култури, привлекателни с отсъствие на научен рационализъм и възможността на интуицията да се потопи в дълбините на човешката душа, желание да противопоставят на традиционната ценностна система ирационалната концепция за битието. Лозунгът на хипитата е “Включи се, настрой се, оттегли се”.

“Включи се”-да отхвърлиш обществените правила и преобърнеш своя свят.

“Настрой се” – да се потопиш в себе си, да намериш вяра, смисъл и цел.

“Оттегли се” – термин, имащ най-сложният асоциативен смисъл, – да се излезе от света на бюрократичния институционализъм, от учебните чинове, да се избяга от щампите на окръжаващия живот, да стане част от поколението на отвърналите се, посветили се на културата на рока, наркотиците и любовта.

Насред обществото на изобилието хипитата издигат знамето на бедността.

Целият арсена от символи, приети от новите бунтари, ги отделя от по-възрастното поколение. Новият стил на дрехите, външния вид, рок-музиката, рязката либерализация на сексуалните норми – всичко това привлича младите и  е предизвиквало гневен протест от страна на по-възрастните.

Идеологията на хипитата не се явява като стройна теоретическа система, моралните максими са й лаконични: “занимавай се със своите работи”, “не се суети” и пр. Пътешествията на хипитата вътре в себе си е способствало употребата на наркотици, те са ритуализирали марихуаната като “социален наркотик”.

Времето е показало, че разговорите относно любовта към ближния се изродили в напразно мотаене и сексуална невъздържаност, във въображаем и вреден за физическото и душевно здраве бягство от обществото към наркоманията.

И все пак пколението на хипитата е пуснало в оборот увлечението по рок-музиката, станала най-съществения елемент от традиционната култура.

Преведе:  Христо Панталеев

Leave a Comment