Теглим 1 млрд. лв. заем, за да вържем бюджета

„Дупката“ в план-сметката е между 1 и 2 милиарда, посочиха финансовият министър и премиерът
Петър Чобанов, финансов министър

Петър Чобанов

Бюджетът на страната ще бъде актуализиран, тъй като около 1 млрд. лв. не достигат, за да бъде изпълнен. Това съобщи днес финансовият министър Петър Чобанов, а сутринта и Пламен Орешарски заяви, че дупката е между 1 и 2 млрд. лв.. Министърът предвижда емитирането на нов дълг до 1 млрд. лева. С него общо държавният дълг ще достигне 13.6 млрд. лв., което е под допустимата граница от 14.6 млрд. лв. до края на 2013 г., каквато е записана в бюджета.

Неизпълнението на план-сметката е свързано със слабите приходи, които до момента са под заложените в него, а също така и с увеличените разходи.  Той е категоричен, че и с увеличение на дефицита страната ще се съобрази с фискалните критерии на ЕК и че дефицитът ще бъде в допустимите рамки.

Чобанов посочи, че буферите в бюджета са „изядени“ от предишното правителство и от изтегления през февруари вътрешен заем чрез държавни ценни книжа. Той бе необходим за изплащане на европейските средства на земеделските производители, които бяха готови на бунт заради забавянето им. (Това стана и повод за оставката на Симеон Дянков тогава – б.а.). Сумата вече е възстановена от ЕС и през август заемът ще бъде върнат.

Петър Чобанов съобщи още, че в бюджетните приходи в последните години са залагани несигурни постъпления, като увеличаването на приходите от дивиденти или еднократните такси от ВЕИ.

Буферите в бюджета пък са изчерпани, тъй като чрез постановления около 130 млн.лв. са били прехвърляни към проекти в МРРБ.

Някои от разходите не са били прецизно планирани, смята финансовият министър. Например – за подготовката на България за усвояване на средства от европейски фондове през следващия програмен период. Има също така разходи по проекти от оперативни програми, които не са планирани в бюджета. Новите увеличения на социалните разходи също не са залегнали в план-сметката за 2013 г.

Leave a Comment