Необлагаем минимум на заплатите и увеличаване на пенсиите от 300 до 1440 лв. предлага КНСБ

Пламен ДимитровНеоблагаем минимум на заплатите, равен на минималната работна заплата, и увеличаване на пенсиите – най-ниските до 300, а най-високите до 1440 лв., иска КНСБ, съобщи президентът на синдиката Пламен Димитров пред бТВ.

Конфедерацията ще настоява още ДДС да падне от 20 на 15%, а данъкът върху доходите на физически лица и фирми да нарасне от 10 на 15%.

 

„Ние не предлагаме увеличение на данъците, а преструктурирането им“, поясни Димитров.

Прогнозите на синдиката са, че с намаляването на ДДС цените на стоките ще паднат с 3 до 5%. Националният бюджет ще загуби около 3 млрд. лв. приходи заради по-ниския данък добавена стойност, но тези пари ще останат в хората и фирмите.

Относно пенсиите КНСБ иска те да се увеличат от началото на следващата година. Разговорите с управляващите са най-ниските пенсии с размер до прага на бедност да получат най-високо увеличение. В началото на следващата седмица ще са ясни управленските решения по темата.

КНСБ е против 50-те лева към пенсиите, която добавка премиерът Бойко Борисов обеща да се раздава до края на пандемията, а социалният министър конкретизира, че ще е до март 2021 г. „На калпак като че ли е най-несправедливият подход. Този, който е работил повече и е внасял повече, защо трябва да получава същото увеличение спрямо този, който е работил и внасял по-малко“, попита пред БНР Пламен Димитров.

Leave a Comment