Еко-министерството няма изисквания към земеделската техника, за която ще се кандидатства по мярка 4.1

оризокомбайнМинистерството на околната среда и водите няма да поставя бариери пред инвестициите в земеделска техника, които ще бъдат планирани от кандидати по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“.

Становище в този дух, подписано от зам.-министърът на МОСВ Бойко Малинов, е изпратено до земеделското министерство през 2015 г. и днес се публикува в сайта му вероятно в отговор на въпроси, свързани с отворения на 19 април прием по подмярка 4.1.

В становището Малинов посочва, че Законът за опазване на околната среда предвижда процедура по оценка на въздействието за проекти, свързани със строителство, дейности и технологии, попадащи в Приложения 1 и 2 към закона. Земеделската техника не фигурира в тях, тъй като не предизвиква отрицателно въздействие върху околната среда.

„Дейностите по закупуване на земеделска техника не могат да бъдат отнесени и към понятията план, програма, проект или инвестиционно предложение, поради което не попадат под разпоредбите на чл. 31, ал.1 от Закона за биологичното разнообразие …“, пише в становището.

Leave a Comment