Министерството на финансите ще влезе за проверка в ДФ „Земеделие“ в края на седмицата

Христо Бозуков тества одиторите на земеделското министерство и не е доволен от докладите им
В дългосрочен план розопроизводителите ще могат да се възползват от схема „бране на зелено“, за да се запазят насажденията при очакване за лоша пазарна година

Христо Бозуков в студиото на бТВ„Тепърва предстоят проверки в ДФ „Земеделие“, защото там проблемът там е най-тежък и най-сериозен“, заяви пред БНР служебният министър на земеделието Христо Бозуков.

„Там трябва да се влезе с независим одит. Там има затлачени неща от години.“ Министърът уточни, че във фонда ще се извърши външен одит. „Прави се една работна група с участието на Министерството на финансите и Агенция за държавна финансова инспекция, която ще направи проверки. Това ще се случи или в края на тази седмица, или от следващата“, каза той.

С назначаването на нов директор на Агенцията по храните, Христо Бозуков вярва, че ще излязат на светло доста съмнителни договори. Един от тях е този за ветеринарния граничен контрол, който се изпълнява от частна фирма. Годишните й приходи са 8 млн. лв, разкри той. По закон тази контролна дейност трябва да се изпълнява от ветеринари. Приходите трябва да са за държавата, вместо за дружеството, което продължава ангажиментите си заради подписан анекс към договора, смята министърът. Той добави, че ще бъдат разгледани и договорите за изгаряне на животински трупове с фирми, които получават милиони за това. „Нещата в БАБХ са поставени така, че много от дейностите, които агенцията трябва сама да изпълнява, са прехвърлени на частни фирми под предлог, че няма достатъчно капацитет, няма достатъчно средства. А всъщност сключените договори показват, че сумите, за които са сключени, са доста сериозни“, каза Бозуков.

Прочети още: БАБХ хваната на тясно с раздаването на 60 млн. лева за инсинератори фантоми

Христо Бозуков е възложил на дирекция „Вътрешен одит“ към земеделското министерство да анализира дейността на „Напоителни системи“ЕАД. „Предупредих шефката на отдела, че това ще бъде един вид тест за тяхната работа“, уточни земеделският министър. Въпреки това докладът показал, че нарушения няма. В същото време наскоро е получен одит, извършен от Сметната палата. Докладът е дошъл преди около седмица, но той не е предоставен на министъра като принципал на напоителното дружество, „защото предполагам там има доста критични бележки, особено за обществените поръчки“, усъмни се Христо Бозуков.

Той добави, че вече има сериозна информация за нарушения в „Напоителни системи“. Министърът даде пример с платен от дружеството ремонт за около 2800 лева на автомобил, собственост на майката на директора Снежина Динева. Председателят на УС на държавната фирма е дал разрешение този автомобил да бъде използван служебно от директора. „Аз не вярвам предприятието да няма служебни автомобили“, каза министърът.

В момента Снежана Динева се разследва от Софийска градска прокуратура по три преписки, две от които могат да завършат с обвинителни актове, информира той. Държавното дружество е с кредит от 13 милиона лева, изтеглен от частна банка. Само че според БНБ същата банка не покрива критериите за ликвидност и това според министъра поставя под заплаха обезпечението на „Напоителни системи“. При неизплащане на месечна вноска по кредита, могат да бъдат запорирани активите на цялата фирма и дори да бъдат взети“, предположи Христо Бозуков.

„Напоителни системи“ има несъбрани от години задължения за около 4 милиона лева, издадени на база на съдебни решения. „И учудващо е защо не са направени никакви постъпки за събиране на тези милиони.“ Министърът съобщи, че евентуалната оставка на директор Динева предстои да бъде обсъдена с юристите и „ако се налага, ще бъдат предприети съответните действия“.

Ще се опитаме да помогнем на някои сектори като розопроизводители и пчелари, декларира още Христо Бозуков.

„Има известни малки резерви в Държавен фонд „Земеделие“. Ще се опитаме да помогнем и на други производства с каквото можем. Ние сме подали вече искане за нотификация пред Европейската комисия за тези средства. Нотификацията би трябвало да излезе до края на този месец или началото на следващия.“

Министърът припомни, че вече са заделени 3 млн. лв. за розопреработвателите. Планира се да се дадат по 100 лева на декар на розопроизводителите. В по-далечен план за този сектор се предвижда въвеждането на схема за компенсации за „бране на зелено“ (предварително орязване на неразцъфналите розови пъпки) с цел да се запазят насажденията с маслодайна роза, вместо да се разорават.

Относно освобождаването и на директори на държавни горски предприятия министър Бозуков посочи, че тези предприятия не са добри стопани на българската гора и са се превърнали в дърводобивници, защото от финансовите резултати зависят и техните заплати, които са немалки.

Христо Бозуков огласи информация, че в определени райони населението се агитира и „притиска в една или друга посока“ от служители на горските предприятия, включително със служебен превоз със свалени опознавателни знаци.

Leave a Comment