Германският земеделски министър поведе битка срещу вълци

вълк

През 2019 г. защитените със закон хищници са убили или ранили 3000 глави добитък

Германският министър на земеделието Юлия Кльокнер призовава за „регионално управление“ на популациите вълци в германските федерални провинции, където броят на хищниците е висок, а атаките срещу добитъка се увеличават .

Кльокнер каза пред регионалния ежедневник  Neue Osnabrücker Zeitung в  понеделник, че близо 3000 селскостопански животни са били убити или ранени от вълци през 2019 г., съобщава Дойче веле.

„Ако оставим това да продължи, къде ще свърши?“ каза Кльокнер, добавяйки, че целта не е напълно да се изтребят вълците, а да се контролира тяхната популация.

Веднъж почти изчезнали в Германия, вълците са защитени от закона и могат да се ловуват само с разрешение от властите и в изключителни случаи .

Популациите на вълци обаче са се увеличили през последните 20 години. В Германия продължава политически дебат за намаляване на защитата и улесняване на лова на вълци.

Кльокнер каза, че е необходим контрол на популацията на вълци на места като Долна Саксония, където има големи площи земеделска земя и нарастващ брой вълци.

През 2019 г. германското федерално правителство прие реформи в законодателството в областта на околната среда, позволявайки на фермерите да отстрелват вълци.

Законопроектът беше приет след едногодишен дебат между министъра на околната среда Свеня Шулце и Кльокнер за това как да се балансират интересите на защитата на вълците и разглеждане на жалбите на фермерите.

Животновъдите ще имат право да отстрелват диви вълци, ако причиняват „сериозни щети“ на животните им.

Преди това фермерите имаха право да стрелят само ако вълците застрашаваха поминъка на фермера.

Кльокнер обаче се застъпи за създаването на зони без вълци и заяви, че реформите от 2019 г. не отиват достатъчно далеч, за да защитят добитъка.

 

Leave a Comment