Европейският съд върна конфискувани 34 300 евро, с които фермер решил да купи трактор от Великобритания

Решението на съда излиза 6 години след смъртта на Стоян Николов

тракториЕвропейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България да плати 34 300 евро на семейството на земеделеца Стоян Николов плюс 3500 евро съдебни разноски.

Решението излиза 6 години след смъртта на фермера и 12 години след като валутата е била конфискувана на Летище София, съобщава „Дневник“ като цитира решението на съда от 20 юли.

През 2009 г. Стоян Николов решил да закупи трактор от Великобритания, който харесал от интернет. Изтеглил личните си спестявания и уредил полет до Лондон.

На софийското летище служител на митницата го спрял с въпроса защо не е декларирал сумата от 34 300 евро в брой. Николов обяснил, че за пръв път лети и не е знаел, нито е прочел на летището, че трябва да обяви парите, които носи. Правилата изисквали земеделецът да представи и удостоверение, че не дължи пари на държавата.

Така спестените за трактора пари били запорирани, а срещу Стоян Николов е било заведено дело за това, че не ги е декларирал.

По-късно фермерът представил доказателства, че е изтеглил сумата от лична сметка и че не дължи нищо на държавата.

Прокуратурата е прекратила наказателното производство срещу него, но по случая било заведено административно дело.

След две години Софийският административен съд произнесъл окончателното решение да конфискува парите на земеделеца, въпреки че е признал, че сумата не е обявена поради небрежност.

През същата 2011 г. Стоян Николов подал жалба до Европейския съд по правата на човека, в която твърди, че в България са били нарушени няколко негови права, гарантирани от конвенцията – правото на справедлив процес, на eфeĸтивни средства зa зaщитa и нa пpaвo нa coбcтвeнocт.

След смъртта му през 2015 г. близките продължили делото, което е приключило преди дни.

В него съдът отбелязва, че констатира нарушение на правото на собственост и отбелязва, че то е в резултат от решението на директора на митническата служба, който налага глоба на Николов и конфискува парите, които носи.

Leave a Comment