Стартира приемът по преработвателната мярка 4.2

Кандидатите разполагат с 4 месеца, за да участват в инвестиционното подпомагане

заводОт 9 август 2021 г. стартира приемът по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г.

Крайният срок за кандидатстване е до 17 декември 2021 г.

Общият размер на бюджета, предвиден за процедурата, е 387 164 029 лв.

Минималният размер на допустимите разходи за един проект е  29 337 лв., максималният размер за един кандидат е 5 867 400  лв.

Максималният размер на допустимите разходи по процедурата за проекти за колективни инвестиции, представени от групи или организации на производители също е 5 867 400  лв.

Максималният размер на общите допустими разходи по настоящата процедура не може да надвишава посочения размер за кандидатите, които помежду си са предприятия партньори и/или свързани предприятия по смисъла на Закона за малките и средните предприятия (ЗМСП).

Финансовата помощ за одобрени проектни предложения е в размер до 50 на сто от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи за проекти с размер на заявените за подпомагане разходи до 3 911 600,00 лева включително, като същата може да се увеличава на база общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи в следните случаи:

За инвестиционни разходи в обхвата на Приложение № 1 финансовата помощ се увеличава с до 25 на сто. Тук са предложенията с инвестиции и дейности, осигуряващи опазване на компонентите на околната среда, включително ВЕИ; предложения с инвестиции и дейности в иновативни за предприятието технологии като – цифрови технологии, автоматизиране на производствените и организационни процеси, в това число включително подходи приложени чрез Европейското партньорство за иновации“; проекти за инвестиции в цифровизация и модернизация на производствените машини и оборудване.

Финансовата помощ за общи разходи е в размер до 50 на сто за инвестициите за изграждане, придобиване и модернизиране на сгради и други недвижими активи, свързани с производството и/или маркетинга, включително такива, използвани за опазване компонентите на околната среда и енергия от ВЕИ за собствено потребление; закупуване на нови машини, съоръжения и оборудване; закупуване на земя и други недвижими активи, залегнали в проекта; закупуване на сгради, помещения и други недвижими имоти; закупуване на специализирана транспортна техника, включително хладилна; изграждане, модернизиране и/или оборудване на лаборатории. При разходите за нематериални активи са изброени разходите за достигане на съответствие с международно признати стандарти, закупуване на софтуер, за ноу-хау и придобиване на патентни права и лицензи, за регистриране на търговски марки.

Финансовата помощ е 35 на сто от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи за проекти с размер на заявените за подпомагане разходи от 3 911 601,96 до 5 867 400,00 лева включително, като същата може да се увеличава на база общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи в следните случаи:

– За инвестиционни разходи в обхвата на Приложение № 1 финансовата помощ се увеличава с до 25 на сто;

Финансовата помощ за общи разходи е в размер до 35 на сто за разходи за предпроектни проучвания, такси, хонорари за архитекти, инженери и консултанти, консултации за икономическа устойчивост на проектното предложение, извършени както в процеса на подготовка на проекта преди подаване на проектното предложение, така и по време на неговото изпълнение.

Финансова помощ за проектни предложения включващи преработка на продукти от приложение № І от Договора за функциониране на ЕС (ДФЕС) в продукти извън това приложение  не може на надвишава 45 на сто от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи за кандидати средни предприятия и 55 на сто за микро и малки предприятия.

Проектните предложения по процедурата могат да бъдат подадени от кандидатите чрез попълването на уеб базиран формуляр за кандидатстване и подаване на формуляра и придружителните документи чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове за периода 2014 – 2020 г. (ИСУН2020) с използването на Квалифициран електронен подпис (КЕП), на следния интернет адрес: http://eumis2020.government.bg/.

Виж таблицата за оценяване на проектите тук

Leave a Comment