Свиневъдите са на червено! Искат подкрепа от МЗХГ

Браншът ще настоява днес пред земеделския министър за допълнителна субсидия, безлихвени кредити, зърно на по-справедлива цена от държавния резерв

свине, прасета, свинефермаПредставители на свиневъдния бранш у нас ще се срещнат днес със служебния министър на земеделието, за да обсъдят спешни мерки за подпомагане на сектора. Браншът изчислява, че заради ниската цена на свинското месо и високата цена на фуража и поскъпналите горива и електрическа енергия ще загуби между 70 и 100 милиона лева. Това обрича доста стопанства на фалити, съобщи БНР.

Новите случаи на Африканска чума по свинете в област Пазарджик будят допълнителни притеснения в свиневъдите.

„Помощта може да бъде под формата на допълнителна субсидия, безлихвени кредити, зърно на по-справедлива цена от държавния резерв“, казва Венцислав Славов от Асоциацията на индустриалните свиневъди.

Причината за ценовия спад на месото е в спрения износ за Китай, където след унищожаването на животните заради африканската чума, животновъдите вече са възстановили и увеличили стопанствата си.

Ситуацията е подобна на целия европейски континент.

В Германия цените на прасетата продължиха да падат тази седмица – до 1,30 евро за килограм тегло при клане. Предишни изчисления показаха, че фермите за угояване се нуждаят средно от около 1,70 евро на кг или около 165 евро на животно, за да покрият разходите си и да останат без печалба. Причината е в повишаване на основно на разходите за фураж и другите разходи, които в момента са изключително високи.

За съжаление ниските цени на свинското месо у нас не се усещат от потребителя.

„Сега Европа е залята със свинско месо на ниски цени, които събориха, разбира се и цените на произведените от нас животни“, обяснява Славов и признава, че ниските цени на свинското не се усещат от потребителите у нас. „Цените по месарските магазини са доста по-високи от цените на живите свине. Някой по веригата прави доста пари“, коментира Венцислав Славов.

 

Leave a Comment