Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци иска национален дебат за спасяването на сектора
От крупен износител на свежа продукция и консерви, България се превърна във вносител, пише в Отворено писмо до парламентарните председатели СППЗ
В Отворено писмо, изпратено до 7-те председатели на политическите формации в парламента, Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци (СППЗ) предлага да се състои сериозен дебат за бъдещето на производството и преработката на плодовете и зеленчуците.
„От износител на свежи плодове и зеленчуци и развита консервна промишленост с годишно производство от близо 900 000 тона, познато на пазарите в Европа и по света, България бе притисната в ъгъла на страните от ЕС със суровинно производство и ниски нива на субсидиране именно заради политиците, не заради производителите„, се казва в писмото, подписано от председателя на браншовата организация Стойко Кировски.
Съюзът изброява последствията от неглижирането на сектора за производство и преработка на плодовете и зеленчуците:
- Драстичен спад в засятите площи, заради несправедливо ниски субсидии;
- Необходимост от внос на плодове и зеленчуци както за директна консумация, така и за консервната промишленост;
- Трикратно намаляване на производството на консерви;
- Отлив на студенти и специалисти, поради невъзможност за реализация;
- Безработица и обезлюдяване на селските райони, поради липса на поминък, което увеличава социалните разходи на държавата и качеството на живот в тези региони.
„Обръщаме се към Вас с желание за провеждане на открит и честен дебат за развитието на сектора и формирането на политики, които ще дадат тласък в развитието на модерно и конкурентоспособно производство и преработка на плодове и зеленчуци в България. Готови сме да подкрепим всяко усилие на народните представители, които конструктивно и експертно ще се вслушат в гласа и предложенията на бизнеса. Приветстваме Вашите намерения за стимулиране на сектор Плодове и зеленчуци и с готовност бихме предоставили нашата експертиза„, се заявява в писмото.
Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци е национална, браншова, работодателска организация на равноправни членове – юридически лица и физически лица – производители на консервирани, замразени, сушени и лиофилизирани плодове и зеленчуци. Към момента членовете на съюза са тридесет и три. От тях 31 са преработвателни предприятия, а другите два са – Университет по хранителни технологии – Катедра “Консервиране и хладилна технология“ и Институт за изследване и развитие на храните, град Пловдив. Производството на фирмите-членове на Съюза е повече от 70 % от общото производство на консервирани плодове и зеленчуци в България.
Писмото е адресирано до Андрей Гюров – председател на ПГ на „Продължаваме промяната“, Десислава Атанасова – председател на ПГ на ГЕРБ – СДС, Мустафа Карадайъ – председател на ПГ на ДПС, Корнелия Нинова – председател на ПГ на „БСП за България“, Тошко Йорданов – председател на ПГ на „Има такъв народ“, Христо Иванов – председател на ПГ на „Демократична България“ и Костадин Костадинов – председател на ПГ на партия „Възраждане“.
Ето пълния му текст:
ОТВОРЕНО ПИСМО
Уважаеми дами и господа,
В качеството си на председател на Управителния съвет на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в България поздравявам Вас и членовете на оглавяваните от Вас парламентарни групи за избирането Ви за народни представители в 47-то Народно събрание на Република България. Възлагаме надежди и високи очаквания за стабилизиране на политическите и обществените отношения в страната ни и активна работа за справяне с поредицата от кризи, пред които сме изправени.
Поздравяваме Ви за заявената в предизборната кампания готовност да подкрепите развитието на икономическата среда и българските производители, които работим при извънредно тежки условия в ситуацията на пандемия и намаляваща конкурентоспособност. Вярваме, че във Ваше лице най-сетне ще намерим онази визия и смелост в политическите действия, които ще превърнат българското производство и преработка на земеделска продукция в модерен, привлекателен и проспериращ сегмент от българската икономика, с перспектива да се позиционира добре както на родния, така и на европейските и световните пазари.
Поради недалновидна политика, лобистко и корупционно управление на отрасъл „Земеделие“ в България, продължило десетилетия, сме свидетели на неоползотворен потенциал и тежки дисбаланси в развитието на сектора. Продължава инерцията за драстично неглижиране на българското производство на плодове и зеленчуци, за сметка на стимулиране на сектори за производство на земеделски продукти, представляващи суровини, често за чужди промишлености. Въпреки прекрасния климат и добрите традиции в бранша, страната ни така и не успява да превърне традиционно силното си в миналото производство на плодове и зеленчуци в част от модерно земеделие, базирано на съвременни технологии за добив и преработка на суровини с добавена стойност. От износител на свежи плодове и зеленчуци и развита консервна промишленост с годишно производство от близо 900 000 тона, позната на пазарите в Европа и по света, България бе притисната в ъгъла на страните от ЕС със суровинно производство и ниски нива на субсидиране именно заради политиците, не заради производителите!
Неглижирането на сектора за производство и преработка на плодове и зеленчуци доведе до:
- Драстичен спад в засятите площи, заради несправедливо ниски субсидии;
- Необходимост от внос на плодове и зеленчуци както за директна консумация, така и за консервната промишленост;
- Трикратно намаляване на производството на консерви;
- Отлив на студенти и специалисти, поради невъзможност за реализация;
- Безработица и обезлюдяване на селските райони, поради липса на поминък, което увеличава социалните разходи на държавата и качеството на живот в тези региони.
Обръщаме се към Вас с желание за провеждане на открит и честен дебат за развитието на сектора и формирането на политики, които ще дадат тласък в развитието на модерно и конкурентоспособно производство и преработка на плодове и зеленчуци в България. Готови сме да подкрепим всяко усилие на народните представители, които конструктивно и експертно ще се вслушат в гласа и предложенията на бизнеса. Приветстваме Вашите намерения за стимулиране на сектор Плодове и зеленчуци и с готовност бихме предоставили нашата експертиза.
Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци (СППЗ) е национална, браншова, работодателска организация на равноправни членове – юридически лица и физически лица – производители на консервирани, замразени, сушени и лиофилизирани плодове и зеленчуци. Към момента членовете на съюза са тридесет и три. От тях 31 са преработвателни предприятия, а другите два са – Университет по хранителни технологии – Катедра “Консервиране и хладилна технология“ и Институт за изследване и развитие на храните, град Пловдив. Производството на фирмите-членове на Съюза е повече от 70 % от общото производство на консервирани плодове и зеленчуци в България.
С уважение: инж. Стойко Кировски
Председател на УС на СППЗ