Въвежда се директива за изследване на сортовата идентичност на семена при съмнения

семепроизводствоВ случай на съмнение относно сортовата идентичност на семена ще може да се използват биохимични и молекулярни техники за изясняване на реалната картина. Това е записано в проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 99 от 2006 г. за търговия на посевен материал от фуражни култури на пазара на Европейския съюз, публикуван на уебсайта на МЗм.

Използването на специфичните техники ще улесни по-нататъшния анализ на семената и растенията, с цел да се установи идентичността на съответния сорт, в случай че след полските инспекции и официалния последващ контрол е останало известно съмнение. Биохимичните и молекулярни техники за доказване на автентичността на семената са установени в Директива за изпълнение (ЕС) 2021/97, която се въвежда в нашето законодателство чрез промени в проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 99.

Тъй като с директивата се изменят няколко други директиви, които са въведени в отделни наредби у нас, за транспонирането на чл. 1 от Директива за изпълнение (ЕС) 2021/971 в заключителните разпоредби на проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 99 от 2006 г. са създадени разпоредби и за изменението на приложенията към Наредба № 21 от 2007 г. за търговия на посевен материал от зърнени култури на пазара на Европейския съюз (обн., ДВ., бр. 1 от 2008 г.);  Наредба № 98 от 2006 г. за търговия на посевен материал от цвекло на пазара на Европейския съюз (обн., ДВ, бр. 76 от 2006 г.); Наредба № 96 от 2006 г. за търговия на посевен материал от зеленчукови култури на пазара на Европейския съюз (обн., ДВ, бр. 71 от 2006 г.) и Наредба № 100 от 2006 г. за търговия на посевен материал от маслодайни и влакнодайни култури на пазара на Европейския съюз (обн., ДВ, бр. 77 от 2006 г.). С измененията на наредбите се добавя текст, който позволява използването на биохимични и молекулярни техники като допълнителен метод за проверка на идентичността на сортовете растения.

 

Leave a Comment