Работа в земеделието не е предпочитана дейност от украинските бежанци

работнициОбщо 953 украински граждани са започнали работа на трудов договор в България от 24 февруари до 7 април, показват данните на Националната агенция за приходите. Агенцията по заетостта е консултирала 4100 бягащи от войната украинци и те са били информирани за възможностите за достъп до пазара на труда у нас, съобщиха от пресцентъра на социалното министерство.

Общо 1228 от тях са попълнили анкета за готовността им да започнат работа.

 

От анкетата се вижда, че селскостопанската работа не е предпочитана дейност сред бежанците от войната.

Близо две трети от анкетираните украинци са с висше образование, а 31% са със средно. Едва 3% са с основно и по-ниско образование.

27% от украинските граждани са поискали да започнат работа като офис – секретар. Всеки четвърти е посочил, че предпочита да е администратор в хотел, а 21% желаят да работят като камериер. Сред най-предпочитаните професии са още работник в заведения за хранене и заведения, продавач-консултант, ресторантьор, оператор на компютър, касиер, готвач, работник в производство.

До 7 април 616 работодатели са потърсили посредничеството на бюрата по труда в страната за наемане на украински граждани. Подадени са заявки за 4407 свободни работни места. Най-много от тях са в областта на индустриалните дейности, електротехниката, електрониката и автоматиката, химичните технологии, хранителните технологии, туризма и търговията.

 

Leave a Comment