Едровите цени на краставиците паднаха с над 0,60 лв., на доматите с 0,30 лв.
Бялото брашно също леко поевтиня, сиренето и кашкавалът поскъпнаха с 0,30 и 0,50 лв.
Едровите цени на краставиците – родни и от внос, паднаха най-силно през изминаващата седмица и най-драстично в петък, показва бюлетинът на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ).
Българските оранжерийни краставици поевтиняха с 0,64 лв./кг (-18%) до 2,94 лв. Вносните се смъкнаха с 0,65 лв. (-21,7%) до 2,34 лв.
При оранжерийните домати също има спад, макар и не толкова силно изразен. Българските домати загубиха 0,31 лв./кг (-7%) и средната им тържищна цена вече е 4,15 лв., докато вносните поевтиняха с почти 5% до 3,30 лв.
Червеният пипер от внос също се плъзна надолу с цели 0,50 лв. и едровата му цена вече е 3,77 лв./кг.
От 0,94 лв. за брой в началото на седмицата, салатите се продават на едро за 0,80 лв. от петък.
За разлика от повечето зеленчуци, цените на картофите се изкачиха с 0,07 лв. и средната им тържищна цена вече е 0,99 лв.
Високата цена на първите череши и разходите за съхранение провокираха поскъпването на ябълките с 8,5% до 1,41 лева.
При хранителните стоки комисията отбелязва лек спад при брашно тип 500 от 1,45 лв. на 1,39 лв. на едро.
Слънчогледовото олио обаче е с почти 0,10 лв. по-скъпо – 5,14 лв. за литър в пластмасова бутилка.
През седмицата се изкачиха и сирене, и кашкавал от краве мляко. Кашкавал „Витоша“ е с близо 0,50 лв. по-скъп на борсите и се търгува средно за 15,09 лв., а сиренето поскъпна с 0,30 лв. до 9,50 лв. Замразено пиле и трайни и малотрайни колбаси добавиха около 0,10 лв. към цените си.