Стотици малки фермери в Садово и Чешнегирово потънаха в отчаяние след градушката

За 20 минути ледени зърна с размери от лешник до орех унищожиха реколта, труд и надежди
Царевицата по пътя Садово - Чешнигирово

Царевицата по пътя Садово – Чешнигирово

Земеделци от град Садово и село Чешнегирово се събраха тази сутрин, за да блокират пътя към Първомай и Хасково при отбивката за Садово. Причината – опустошителната градушка от вчера следобед, 31 май. Час и половина по-късно кметът на общината Димитър Здравков, който бе сред фермерите, съобщи, че в 12 часа в сградата на кметството ще има среща с директори от Министерството на земеделието. След това хората от протеста се разпръснаха, невярващи, че държавата може да им върне отнетото от градушката. 

„Първо започна да вали проливен дъжд със силен вятър към 15:30 часа“, разказаха хората. „После дъждът обърна на градушка. Зърната бяха първо като лешник, после като орех. Това продължи до 16 часа. Уредите измериха 35 литра дъжд за този половин час.“

Хората бяха възмутени от бездействието на Агенцията за борба с градушки. Наблизо, в село Поповица, има полигон. Наоколо са разположени и ракетни площадки, от които не е стреляно. Директорът на агенцията в Пловдив е обяснил, че е имало забрана за разбиване на леда в облаците заради полет на самолет. 

Унищожени от градушката тиквички

Унищожени от градушката тиквички

Още снощи от Министерството на земеделието изпратиха съобщение, че в района са изстреляни вчера следобед над 280 ракети. Повечето от тях обаче са наредени от полигоните в Гелеменово, Пазарджишко и Голям Чардак, Съединение. Облаците са били пресрещнати и от полигона в Поповица, но стрелбата е била спряна по нареждане на Центъра за координиране използването на въздушното пространство (ЦКИВП) поради планирано кацане на редовен полет на пътнически самолет. Той е бил отклонен заради лошото време от Пловдив към София.

В двете селища са унищожени напълно или частично полета с тиквички, пипер, пъпеши, зеле, млади царевици и слънчоглед, пшеницата е като стъпкана от див слон. 

Фермери разказваха колко средства са вложили до момента и с какви надежди са се трудили до момента. На 16 май също е имало градушка в района, което е наложило спешни мерки на полето и допълнителни разходи. 

Напълно обезсърчени, те разказват за колегите им от община Марица и Раковски, които още чакат подпомагане от градушката на 28 август 2021 г., която им нанесе частични щети. Въпреки обещанията на тогавашния служебен министър проф. Бозуков, че най-късно през януари тази година ще получат подпомагане, такова все още няма.

По-късно можете да прочетете в Агро Пловдив за обещанията, които земеделското министерство дава, а също така и разказ от първо лице на пострадало семейство от с. Чешнегирово.

 

 

 

 

 

Leave a Comment