62% от българите смятат, че подкрепата от ОСП трябва да допринася за разумни цени на храните

Почти половината европейци смятат за основна цел на земеделските политики в ЕС е да се осигурят стабилни доставки на храни по всяко време

френски фермерски пазар в МонпелиеСпоред последния Евробарометър за селското стопанство и ОСП, публикуван вчера, близо половината от европейците смятат, че осигуряването на стабилни доставки на храни в ЕС по всяко време трябва да бъде основна цел на Общата селскостопанска политика (ОСП). Анкетираните, които смятат това за въпрос от първостепенна важност се увеличават с 6% спрямо 2020 г.

Тази гледна точка се подкрепя в 22 страни от ЕС и се увеличава с най-малко десет процентни пункта в шест държави – Финландия, Литва, Швеция, Гърция, Испания и Италия.

Повече от половината от респондентите (55%, +6 процентни пункта) добавят, че ОСП трябва да допринесе за осигуряване на разумни цени на храните за потребителите. От 2020 г. насам тази гледна точка се наложи в 20 страни от ЕС и беше най-честият отговор в Гърция (76%), Кипър (75%), България (62%), Унгария (61%), Чехия (58%), Латвия (57%) и Полша (52%). На въпроса дали ОСП допринася ефективно за тези две цели – стабилно предлагане на храни и разумни цени – съответно 79% и 65% от европейците смятат така.

Осигуряването на безопасна, здравословна и устойчива храна с високо качество остава основната мисия на ОСП според шестима от десет европейци. Това мнозинство е стабилно за период от няколко години.

Освен това Евробарометър подчертава общественото мнение, че изменението на климата засяга селскостопанската дейност все повече и повече. Докато голяма част от респондентите (58% +3 процентни пункта) казват, че селското стопанство вече е дало значителен принос в борбата с изменението на климата и че ОСП помага за опазването на околната среда и справянето с изменението на климата (65%), две трети (67%) смятат, че земеделските производители в ЕС могат да направят повече, като променят начина си на работа, дори ако това означава, че селското стопанство в ЕС е по-малко конкурентоспособно в световен мащаб.

Това са основните констатации на последния Евробарометър за европейците, селското стопанство и ОСП. Той е 7 -ият от 2007 г. Проучването е проведено в 27-те държави-членки на ЕС между 21 февруари и 21 март 2022 г. Обхванатите теми включват и международната търговия със селскостопански продукти продукти, етикети за качество, специални хранителни нужди и училищната схема на ЕС.

Leave a Comment