С обнародваната актуализация на бюджета земеделското министерство получава още 468,7 млн. лв.

Акцизът на природния газ става нулев, а ДДС върху него ще е 9%

земяС актуализацията на бюджета за втората половина на годината Министерството на земеделието получава още 467,7 млн. лв. Това се вижда от обнародвания днес, 5 юли 2022 г., Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет.

Към министерството на земеделието се насочват 5 млн. лв., предвидени и в бюджета, който действа от началото на годината, за еднократна подкрепа, свързана с производството на микроземеделски производители.

За осигуряване на ликвидност на земеделските стопани по Временната рамка във връзка с военните действия в Украйна и за подкрепа на свиневъдите и птицевъдите за хуманно отношение към животните е определена сумата от 168 700 000 лв.

За осигуряване на подкрепа на земеделските стопани по национални мерки за компенсации на повишените цени на енергоносители, фуражи, препарати за растителна защита, горива и торове към министерството на земеделието се насочват 300 000 000 лв.

Както е известно, проектът на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2022 г., внесен от министерството на финансите, е променен. Увеличени са разходите, както и заложените приходи.

В публикувания закон се вижда, че са заложени приходи в размер на 34 112 529 300 лева, от които данъчните са 31 460 100 000 лв. Разходите са 21 171 354 700 лв. Когато от приходите се извадят заложените разходи, заедно с бюджетните трансфери и вноската към ЕС, която е в размер на 1,840 млрд. лв., салтото става отрицателно, а минусът е 7,6 млрд. лв.

Туристическите услуги ще се облагат с 9% ДДС. Същият процент данък е предвиден още за книги, включително и учебници, ресторантьорски и кетъринг услуги, за бебешки храни, пелени и хигиенни артикули, за храни за малки деца, за доставки на централно отопление, на природен газ.

Нулева е ставката за брашно и хляб. Хлябът е дефиниран като продукт, който се получава от изпичането на тесто, получено от смесване на пшенично брашно или друга зърнена култура, самостоятелно или в комбинация, и вода, със или без добавяне на сол, втасало с помощта на хлебна мая или закваска, и технологични добавки (при необходимост). „Брашно“ е продукт, който се получава от смилането на хлебна пшеница и е годен за производство на хляб и хлебни продукти.

Акцизите на втечнен нефтен газ и на природен газ стават нулеви. Нулев е акцизът и за произведената електроенергия от слънчева, вятърна енергия, от енергията на вълните, приливите или с геотермален произход; от хидравличен произход, произведена в хидроелектрически инсталации; генерирана от биомаса или от продукти, произведени от биомаса; генерирана от метан, изпускан в изоставени въглищни мини; генерирана от горивните клетки.

Leave a Comment