Годишното производство на сурово мляко у нас може да се срине до 665 хил. тона

 За първите 5 месеца то е със 7% надолу

доилна залаЗа първите пет месеца на годината изкупеното мляко в страната намалява със 7% на годишна база до 296 хил. тона по данни на МЗм. България е сред страните в ЕС, където се отчита най-голямо свиване, съобщават икономистите от САРА.

Причините са в растящите разходи за производство и критичната рентабилност.

При липса на по-чувствително увеличение на изкупните цени, спадът в производството по оценки на САРА ще продължи и общото изкупено мляко за 2022 г. може да падне до 665 хил. тона. По данни на аграрното министерство за 2021 г. суровото мляко, произведено у нас, е 924 980 хиляди литра. От тях кравето мляко е 811 436 000 литра, овчето 67 987 000 л.,  козето 29 486 000 л., а биволското 16 069 000 литра.

Решението на ЕС от края на май за временен безмитен внос на селскостопанска продукция от Украйна за една година с цел да се облекчи износа на храни, се очаква да помогне за засилване конкуренцията при цените на фуражите, което да се отрази положително на българските животновъди за набавяне на фуражи на по-ниски цени от тези, които се очаква да бъдат в следващите месеци.

Прогнозите на САРА за средните изкупни цени за 2022 г. е да се повишат до 0,79 лв./кг за краве мляко и 1,58 лв/кг за овче мляко.

Разходите изпреварват увеличението на приходите и са нагоре с 60% при концентрираните фуражи и се очаква с 30% ръст и при грубите фуражи съпоставено с миналата година.

Развитие на млечната верига в света

Изкупеното мляко за периода януари-април 2022 г. в сравнение със същия период на 2021 г. намалява с 0,6%.

Средната изкупна цена за ЕС-27 нараства с 5,7% за април и с 3% за май.

Цената на суровото мляко на спот пазара Лоди в Италия в края на юни продължава да расте до 0,64 евро/л. Тя е с 12% по-висока спрямо предходния месец. Подобен ръст показва недостатъчното предлагане на мляко извън дългосрочните договори и вероятно запазване на потреблението при цени, които имат потенциал да растат поне с още 20%.

Вносът на млечни продукти за първите четири месеца в Китай намалява поради увеличение на местното производство и ограниченията заради политиката за “нулев Ковид”. Обемът на вноса от ЕС се запазва, има ръст при кондензираните млека и лактозата

Leave a Comment