Д-р Николай Михайлов: Протестът ще се радикализира, правителството ще падне до Коледа

Диалогът между площада и управляващите е невъзможен, заявиха всички участници в „Референдум“ с изключение на доц. Мария Пиргова
д-р Николай Михайлов

д-р Николай Михайлов

Вместо диалог между 4-та от протестите -Антоанета Цонева, Асен Василев, Стоян Радев и проф. Георги Близнашки с партийните лидери на БСП и ДПС, премиера и вътрешния министър, тази вечер „Референдум“ отговаряше на въпроса защо няма диалог.

Литературният критик Михаил Неделчев смята, че, за да има диалог, е необходимо между двете страни да съществува уважение и толерантност. Такива отношения той не откри. Доц. Мария Пиргова обаче бе на обратното мнение – крайно време е да се случи този диалог, макар да носи със себе си сблъсъци. „2013 г. ще е най-изучаваната година от политолозите“, провидя тя. Протестиращите са събрали морална енергия, на която имат право, но пък и управляващите имат право да не подават оставка, защото са избрани легитимно. Според нея държавата съществува заради институциите си и ако те са легитимни, трябва да останат.

Психиатърът д-р Николай Михайлове категоричен, че диалогът много трудно ще се състои, защото

Мария Пиргова

Мария Пиргова

протестиращите са единомислещи по един въпрос – оставката на кабинета. Тази тяхна цел не търпи редакция.  За да има диалог е необходим посредник, но такова лице няма. „За съжаление президентът Плевнелиев се отказа от ролята на представител на нацията“, посочи д-р Михайлов. По тази причина той не е приет безусловно от другата страна.

При думите за президента Михаил Неделчев светкавично реагира с „не съм съгласен“. „Президентът се държи както трябва, инак би проявил компромис. Неговият шанс е да бъде морален авторитет и той го постига и дори го увеличи“, убедено довърши критикът.

Според проф. Тодор Танев правителството губи непрекъснато своята легитимност и не може да я абсорбира обратно. От едната страна в Парламента има ясни партии, пирамидално разположени политически субекти. А от другата са хората от площадите. Властта се отказва от диалога, защото иска той да е с такива, които познава, разтълкува отказа на властта от дебата проф. Танев.

Социологът Марчела Абрашева призна, че е учудена от резултатите от социологическите проучвания, които показват, че 90% от анкетираните са за диалог. Но, за да има такъв, едната страна трябва да признае, че има и друга страна – нещо, което не се случва. Тя смята, че има други по-важни теми от оставката на правителството, които обаче не се обсъждат. Темите за това какво ще се случи с политическата система, а също и с изборната.

„Тече изтощителна война. Протестиращите си представят, че Орешарски ще се съгласи с тях, ще си подпише оставката и ще си тръгне. Орешарски си представя, че ще разговаря с протестиращите, ще ги убеди защо е важно да остане точно това правителство и ще си тръгне.“ Така вижда нещата журналистът Руслан Йорданов.

Михаил Неделчев

Михаил Неделчев

„Основният проблем е, че голяма част от политиците говорят с поучителен тон и не допускат дебати – особено БСП“, каза Михаил Неделчев. „Диалогичността е антикомунистическа и антитоталитарна“, заяви той.

Мнението на д-р Михайлов е, че легитимността на правителството е силно уязвима без подкрепата на „Атака“ – една партия, която не зачита химна на Европа. „Вярно е, че навсякъде в Европа има такива партии, но не навсякъде подкрепата им е решаваща за управлението“, уточни той. „Този факт (назначаването на Пеевски – б.р.), който струпа протестиращите на площада, е акт на политическа невменяемост и от гражданска гледна точна е непоносим. С едно формално искане на прошка това не може да мине. Тези хора, веднъж скандализирани по незабравим начин, няма да отстъпят от искането за оставка на правителството“, абсолютно убеден каза Николай Михайлов.

Марчела Абрашева се съгласи, че протестиращите няма да се откажат, „но другата половина от хората не мислят, че падането на правителството ще доведе до нещо хубаво“, обърна внимание на контрапротестите тя.

Проф. Тодор Танев има  своя теория за бъдещето. Според него то ще е на малките, конкретни  политики, а не на партиите. Политики за здравеопазването, образованието, външната политика и т.н.

Михаил Неделчев каза, че може да свидетелства как вътре в протеста се оформя общност от хора, които се обичат и са толерантни един към друг. „Протестът се превръща във форма на живот“, вижда той. „Протестиращите непрекъснато получават потвърждение за основателността на исканията им за оставка. Защото виждат примери на некомпетентност на това правителство“, обясни Неделчев и даде пример с изказванията на външния министър Кристиян Вигенин..

Неговата мисъл бе продължена от д-р Николай Михайлов. Той смята, че това, което наблюдаваме е гражданско въстание „в известен смисъл“. „ГЕРБ спечели най-много гласове, но не управлява. Десните партии са извън Парламента. Правителството се крепи на 3-та партия – „Атака“. Струва ми се, че правителството няма да оцелее до Коледа. Защото от септември протестите ще се радикализират. Тази власт трябва да сдаде управлението и това е неизбежно“, заключи той.

Leave a Comment