България се отказва да търси доставки от „Газпром“, обявява търгове

БулгаргазБългария дългосрочно се отказва да търси доставки от руската „Газпром“, заяви министърът на икономиката Никола Стоянов. Страната ни обаче ще преговаря да получи количества по съществуващия договор, който изтичана 31 декември тази година.

Водят се преговори за бартер на електроенергия срещу природен газ не само с Азербайджан, каза още Стоянов. Днес по-късно ще има среща с енергоемки компании по тази тема.

Малко по-рано изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева информира, че държавната компания е обявила търгове за втечнен газ както за краткосрочен, така и за десетгодишен период. За тази година се търсят доставки за ноември и декември, за цялата следваща година също.

Освен това „Булгаргаз“ започва процедура за дългосрочен договор на втечнен природен газ. „Този търг е стратегически за постигане на реалната диверсификация на източници и маршрути на доставка и стратегически за гарантирането на газовите доставки за период от 10 години. За този търг има предварително запазен 10-годишен капацитет на строящия се терминал за в Александруполис“, каза тя.

Изборът на доставчици по дългосрочния договор ще се случи през месец март 2023 година.

Leave a Comment