Коригираният Стратегически план отива в Брюксел до 10 дни. Подготвя се нова помощ с 60 млн. лв.

Украинският слънчоглед не е ГМО и не е радиоактивен. Искането на България към ЕК за отваряне на кризисния фонд за компенсиране на българските зърнопроизводители е останало без отговор
Явор Гечев и министърът на иновациите и растежа  Александър Пулев участваха днес в конференция за интелигентно земеделие

Явор Гечев и министърът на иновациите и растежа Александър Пулев участваха днес в конференция за интелигентно земеделие

Министерството на земеделието е почти готово да върне коригирания Стратегически план в Брюксел. „Добавяме финални щрихи и максимум до 10 дни ще го изпратим“, съобщи днес в Пловдив на пресконференция служебният земеделски министър Явор Гечев.

Той представи и още две новини от проведения тази седмица Съвет на европейските земеделски министри.

Помощта заради войната в Украйна, която тази година бе в размер на 426 млн. лв., разплатени (донякъде) вчера, ще продължи да се прилага и през 2023 г. Не е решено още дали подпомагането ще е възможно само до месец юни или до края на следващата година.

По повод българската ситуация с внесения украински слънчоглед, заради който зърнопроизводителите организираха протест на 14 септември, Явор Гечев съобщи, че е запознал колегите си и Европейската комисия със създадената неконкурентна среда у нас. Половината от изнесения от Украйна слънчоглед е в България, уточни министърът. Той е призовал ЕК да отвори кризисния фонд, с който да се компенсират засегнатите производители. Засега обаче отговор от страна на комисията няма.

Относно „скритата“ негативна проба на изследван украински слънчоглед, за която съобщи в неделя пред БНТ председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов, министърът призна, че има такава. Той обаче обобщи, че досегашните изследвания на вносния слънчоглед показват, че той не е замърсен с радиация, не е ГМО, а пестицидни остатъци трудно могат да се открият, тъй като семките са миналогодишна реколта.

Министърът съобщи още, че земеделските стопани могат да очакват отварянето на още една нова помощ. Тя е в размер на около 60 милиона лева и представлява 5% от бюджетите на ПРСР за 2021 и 2022 г. Сумата ще бъде раздадена по друг регламент, при който механизмът на контрол е по-различен, каза той, но не уточни в какво се изразява разликата. В разпределянето на тези средства освен обичайните групи бенефициенти ще бъдат включени производителите на гъби, за телетата също ще има субсидия.

 

Leave a Comment