За пръв път след лудата крава агнешко на Обединеното кралство отново се изнася към САЩ

шилеСлед 33 години забрана за износ, уелски фермери и износители на храни празнуват първата пратка със ЗГУ уелско агнешко месо, пристигнала в САЩ.

Дънбия, която управлява завод за преработка в Кармартеншър, стана първият преработвател в Обединеното кралство, получил одобрение от американските власти, което доведе до изпращането на първата пратка само преди дни.

Това следва дълга кампания за премахване на ограниченията върху вноса на агнешко от Обединеното кралство. Забраната е в сила преди 33 години (от 1989 г.) поради опасения относно заразата, известна като „луда крава“. Тя носи дългото наименование „трансмисивна спонгиформна енцефалопатия по едрия рогат добитък“ (СЕГ на бълг. или BSE – Bovine spongiform encephalopathy).

Правителството на САЩ премахна последните законови пречки през декември миналата година, което доведе до процес на одобряване на отделни преработвателни предприятия.

Проучванията показват, че търговията може да струва £20 милиона годишно за уелските фермери и преработватели в рамките на 5 години след стъпването им на пазара.

Проучването на пазара също предполага, че може да има силно търсене на уелско агнешко, особено в магазините за хранене и търговия на дребно от висок клас на Източното крайбрежие.

Leave a Comment