Оризари и градинари подават заявления за помощ до 9 и 13 август

Производителите на арпа ще получат по 4.80-7.20 лева на декар, а на зеленчуци по 44 лева
За вреди от Доматен молец се кандидатства до 1 октомври
зеленчукарОризопроизводителите трябва да подадат заявления до 9 август в областните дирекции на фонд „Земеделие“, отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане”, за да получат национална помощ от 4.80 до 7.20 лева на декар. За зеленчукопроизводителите срокът за внасяне на заявления на същото място е 13 август. На тях се полагат по 44 лева, ако отглеждат полски зеленчуци и по 130 – за оранжерийни. Общият размер на градинарската субсидия е 1.5 млн. лв. Помощите са от националната програма deminimis, съобщават от ДФЗ.
За оризопроизводителите новината е неочаквано добра, тъй като те бяха изключени от подпомагането по тази програма в последните години. Началото на 2013 г. обаче ги изненада с по-високи цени на поливната вода и с по-ниски на арпата. Съюзът на оризопроизводителите направи няколко срещи с експерти от МЗХ и резултатът се оказа добър. Помощите няма да са в еднакъв размер. За оризопроизводителите от Пловдивска и Пазарджишка област ще са по 4.80 лева, а за Старозагорска – над 7 лева. Причината за диференцираните плащания е в различната цена на поливната вода. „Напоителни системи“ Стара Загора са формирали по-висока тарифа.
По прилаганата държавна помощ за производителите на домати и компенсиране на разходите им за купуване на средства за растителна защита от Доматения миниращ молец срокът за подаване на заявления е до 1 октомври 2013 г., реши Управителния съвет на ДФ”Земеделие”. Миналата година 76 земеделски производители получиха 823 431 лв. по тази схема.  

Leave a Comment