29 европейски организации поискаха подкрепа на амбицията на ЕК за редукция на пестицидите

биологична фермаВ свое писмо  от днес 29 организации от неправителствения сектор в Европа се обявиха в подкрепа на амбицията на Европейската комисия  за редукция на пестицидите, съобщават от фондация „Биоселена“. В своето писмо те призовават ЕП и съвета на ЕС да подкрепят усилията на ЕК за намаляване на пестицидите.

С писмото си те осъждат опитите за отслабване на регламента за устойчива употреба на препарати за растителна защита (SUR) и за забавяне на приемането му.

Този законодателен акт е от решаващо значение за изпълнението на стратегиите „От фермата до трапезата“ и „Биоразнообразие“, както и на Плана за действие за нулево замърсяване, и следователно е от ключово значение за постигането на целите на Зелената сделка.

Преразглеждането на Директивата за устойчива употреба на пестициди (SUD) трябва да доведе до амбициозна реформа на SUR, която е важна стъпка към постигането на среда без токсични вещества, опазването на околната среда и постигането на устойчиви земеделски системи, способни да осигурят производството на храни и да посрещнат настоящите и бъдещите кризи“, се казва в писмото им.

Неправителствените организации припомнят, че по време на заседанието на Съвета AGRI-FISH, проведено на 26 септември 2022 г., министрите на земеделието от Австрия, България, Естония, Унгария, Малта, Полша, Румъния, Словения и Словакия изпратиха искане до Европейската комисия да извърши втора оценка на въздействието на предложението за SUR с мотива, че в настоящата „не е взето предвид въздействието на войната в Украйна върху световната продоволствена сигурност и произтичащите от това заплахи за Европейския съюз.

„По подобен начин членовете на Европейската народна партия поискаха от Комисията да оттегли предложението си, след като разкритикуваха предложението на SUR, отнасящо се до възможното въздействие на намаляването на пестицидите върху продоволствената сигурност.

Макар че понастоящем продоволствената сигурност в Европейския съюз не е застрашена поради войната в Украйна, масовата употреба на синтетични пестициди вече има отрицателно въздействие върху човешкото здраве, върху биологичното разнообразие, включително опрашителите, както и върху качеството на водата и почвата“, се казва още в писмото.

Според тях отслабването на регламента и забавянето на неговото приемане поставят Европейския съюз в ситуация на уязвимост. Според различни групи на граждани и учени ,  отлагането и отслабването на действията в областта на околната среда, като например целите за намаляване на пестицидите, предложени в рамките на SUR, само ще ни отдалечи от осигуряването на дългосрочно производство на храни и от превръщането ни в устойчиви на заплахи като изменението на климата и кризата с биологичното разнообразие.

Те ги призовават да се ангажират с прилагането на интегрирана борба с вредителите – включително превантивни мерки, по-дълги сеитбообръщения, диверсификация на културите и биологичен контрол – която работи с природата и е задължителна от 2014 г.; да насърчават системи за земеделие с ниски разходи, като например агроекологично или биологично земеделие; и да намалят значително употребата на синтетични пестициди.

Такива земеделски практики и системи, когато се прилагат, вече водят до намаляване на употребата на синтетични пестициди, като същевременно произвеждат здравословна храна за всички. Те имат благоприятен ефект върху възстановяването на биоразнообразието и екосистемните услуги, както и върху климата, и не излагат на риск здравето на селскостопанските работници и фермерите. Биологичните и агроекологичните земеделски стопани, които намират алтернативи на употребата на синтетични пестициди, следва да бъдат надлежно подпомагани от SUR, тъй като те допринасят в най-голяма степен за постигането на целите на стратегията „От фермата до трапезата“ за намаляване на пестицидите.

Leave a Comment