Зрял лук и моркови поскъпнаха повече отколкото паднаха краставици и домати
От 2,39 лв./кг в началото на март зрелият лук кромид постепенно достигна цена на дребно 2,94 лв. към 22 март, по данни на новия сайт foodprice.bg.
Според бюлетина на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ) кромидът е поскъпнал на тържищата през изминалата седмица с 20% (+30,38 лв.) и се търгува средно за 2,25 лв./кг.
Пак през седмицата морковите са качили 0,15 лв. за килограм (+13%) и струват 0,88 лв. на едро, докато според новия информационен сайт за цените foodprice.bg, оранжевият зеленчук се предлага на дребно средно за 1,95 лв.
Значителен спад в тържищната търговия се отбелязва при краставиците и доматите – български и от внос. Данните на ДКСБТ показват, че за седмица българските оранжерийни краставици са спаднали със 17,4% до 4,40 лв./кг, а вносните са надолу с 16,2% до 3,61 лв. Според новия сайт краставиците на дребно за загубили малко над 1 лев от цената си от началото на март до 22 март. В началото на месеца краставиците са се продавали на дребно за 6,42 лв., а миналата седмица средната им цена вече е 5,19 лв./кг.
Оранжерийните домати от България след слабо поевтиняване през седмицата се продават на тържищата за 3,64 лв./кг, а доматите от внос са се срутили с 16 на сто до 3,30 лв. на едро. Новият сайт пък показва, че пикът на българските оранжерийни домати, продавани в магазините, е бил на 8 март, когато са стрували 4,70 лв. Към 22 март те вече са 4,24 лв.
При яйцата държавната комисия забелязва поредно покачване с 1 стотинка на брой „М“ размер до 0,41 лв. На дребно те струват 0,54 лв. според foodprice.bg.