Сотир Цацаров подхвана първия 2500-те дни като главен прокурор

Борис Велчев му пожела по-малко скандали

Диалог, справедливост и уважение обеща новият първи обвинител на държавата

Сотир Цацаров положи клетва и официално встъпи в 7-годишния си мандат на главен прокурор. Веднага след клетвата той обяви имената на заместниците си. Това са двамата му конкуренти за поста Борислав Сарафов и Галина Тонева, а също и Ася Петрова, Камен Михов и Пенка Богданова. Ася Петрова беше обвинител в разследването срещу групата „Килърите“ и е окръжен прокурор на Шумен, Камен Михов е председател на Асоциацията на прокурорите, а Пенка Богданова – говорител на Апелативната прокуратура в Пловдив.

„Подходът, който предлагам в хода на съвместната работа, е диалог и динамика. Уважение и справедлива оценка на всеки колега“, заяви новият главен прокурор. Борис Велчев, който прекрати мандата си на главен прокурор, за да стане член на Конституционния съд му пожела да има колкото може по-малко скандали.

„Некоректно ще е да ви обещая всички чудеса“ заяви Цацаров и после каза, че ако заяви, че ще бъде гарант за справедливост, то това би означавало да издигне лозунг.

Според него е нужен нов облик на досъдебното производство, като трябва да се намали формализмът, без обаче да се засягат правата на страните. Той разкритикува практиката при близо 80% от процесуално-следствените действия, като претърсване на помещения и обиски на лица, да се извършват без предварително разрешение на съд. Новият главен прокурор подкрепя идеята да бъде въведен съдебен контрол на отказите на прокуратурата да образува разследвания.

Leave a Comment