Тайланд поиска фермерите да ограничат производството на ориз заради сушата

Очакваното явление Ел Ниньо и свързаното с него безводие е по-опасно от инфлацията

Тайланд подготвя планове за действие при извънредни ситуации, за да се справи с потенциална суша, която може да продължи години и да намали световните доставки на захар и ориз.

Валежите в цялата страна може да са с до 10% под средното през сезона на мусоните, а настъпването на метеорологичния модел Ел Ниньо може да намали още повече валежите през следващите две години, според правителствени служители. Тайланд е изправен пред условия на широко разпространена суша от началото на 2024 г., предупредиха властите.

Ужасната перспектива накара тайландските власти да поискат от фермерите да ограничат отглеждането на ориз до една култура, за да пестят вода, а производителите на захар отбелязват спад на производството за първи път от три години. Сушата със сигурност ще подхрани инфлацията в Югоизточна Азия, тъй като зеленчуците, прясната храна и месото стават по-скъпи поради намалените реколти и увеличената цена на храна за животни.

Премиерът Прают Чан-Оча поиска от държавната енергийна компания Electricity Generating Authority и Службата за природни водни ресурси да помогнат за изготвянето на планове за действие при извънредни ситуации за опазване на водата. Досега през 2023 г. валежите в страната са били с 28% под същия период на миналата година, според официални данни, пише japantimes.co.jp/.

Ел Ниньо може да доведе до по-сухи условия в части от Азия и Африка и проливни дъждове в Южна Америка, увреждайки широк спектър от култури в световен мащаб. Предишните Ел Ниньо доведоха до значително въздействие върху глобалната инфлация и удариха брутния вътрешен продукт в нации от Бразилия до Индия и Австралия.

„Ел Ниньо ще създаде по-голямо безпокойство за растежа, отколкото инфлацията“, каза Юбен Паракуелес, анализатор в Nomura Holdings. „Тайланд е голям износител на храни, като само половината от общата продукция се консумира вътрешно. Така че буферите могат да помогнат за ограничаване на въздействието върху инфлацията в краткосрочен план, заедно с държавния контрол върху цените и субсидиите.

Ако Ел Ниньо стане тежък, това може да намали с 0,2 процентни пункта брутния вътрешен продукт тази година, тъй като условията на суша могат да съвпаднат със сезонното производство през втората половина, особено за ориза, каза Паракуелес. Централната банка прогнозира, че Тайланд ще отбележи растеж на БВП от 3,6% тази година, ускорявайки се от 2,6% през 2022 г.

Потреблението на електроенергия в Тайланд достигна рекорд през април, когато някои региони отбелязаха рекордно високи температури, което принуди компаниите и домакинствата да увеличат използването на климатици , за да избягат от знойната жега.

По-голямото глобално въздействие от под средните валежи в Тайланд ще се отрази върху култури като захар и каучук и дори може да застраши позицията на нацията като втори по големина доставчик на ориз в света. Доставките паднаха с една трета до 7,6 милиона тона през 2019 г., първата година от предишния Ел Ниньо.

Leave a Comment