В МЗХ връчиха 107 договора за 5 млн. лв. на общински кметове

Средствата са за подготвителни дейности по мярка 19.1 от ПРСР

Надежда, че договорите на местните инициативни групи ще помогнат за демографията в селските райони с подобряване на условията на живот и създаване на поминък, изрази днес министър Кирил Вътев. Той и зам.-министър Таня Георгиева се срещнаха с кметове на общини.

На официална церемония по връчването на договори по Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.) министърът и заместничката му връчиха 107 договора за финансиране по подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“ за малки пилотни проекти на Местни инициативни групи (МИГ) по подхода „Водено от общностите местно развитие“ на 80 кмета на общини. Договорите са на обща стойност близо 5 млн. лева. Средствата ще се използват за подготовка и съгласуване с местните общности на стратегии за ВОМР за програмния период 2023 – 2027 г. на територията на 196 общини в страната.

По време на срещата с кметовете министър Вътев подчерта, че разчита с общи усилия да се изгради конкурентоспособно земеделие, което да спре обезлюдяването на селските райони.

Във връзка със съществуващия проблем относно раздаването на пасища не по предназначение на хора, които нямат животни, министърът подчерта, че ще се предприемат мерки за прекратяване на тази порочна практика.

Министър Вътев увери че Министерството и държавните горски предприятия работят за да се гарантира нужните количества дървесина необходима за отоплителния сезон. Към момента над 40 на сто от населението се е снабдило с дърва за огрев в сравнение със същия период на миналата година, съобщи министърът.

Leave a Comment