И Дани Каназирева иска вето – върху кмета Тотев!

Според общинския съветник финансовият министър трябва да спре кредита от 14.2 млн.евро на Пловдив
Дани Каназирева

Дани Каназирева смята, че заемът ще застраши финансовата стабилност на общината и ще вдигне местните данъци

Председателят на ППГОС „Обединение за Пловдив” Дани Каназирева иска от няколко институции да спрат изтеглянето на 14.2 милиона евро кредит, който община Пловдив планира да изтегли от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Каназирева е изпратила становище до финансовия министър Петър Чобанов, председателя на Сметната палата Валери Димитров и областния управител Венцислав Каймаканов. Адресирала е също така писмо и до софийския клон на ЕБВР. Кметът Иван Тотев поиска заема за 4 ремонта на важни тъпни артерии в Пловдив.

Общинската съветничка настоява за проверка на  финансовата дисциплина  и поетите дългосрочни и краткосрочни дългове, включително по европейските програми. Тя иска още да се установи дали община Пловдив коректно изпълнява задълженията си по тяхното  вписване в Публичния регистър при Министерството на правосъдието. В становището Дани Каназирева  подчертава, че поредният заем ще влоши финансовото състояние на общината и ще доведе до увеличение на данъците и таксите. 

Каназирева уведомява министъра и Сметната палата, че въпросният кредит е пети поред. Община Пловдив има следните дългосрочни дългове: облигационен заем в размер на 25 564 594 евро, договорен на 21.08.2006 г., два кредита от фонд „Енергийна ефективност”  по договори от 2009 г. за  415 823 лева и  304 535 лева и заем от фонд ФЛАГ  – ЕАД в размер на 6 261 753,59 лева.  От общината са поети и редица дългове за съфинансиране по европейски проекти. При вземане на заем  по Джесика, каквото намерение има градската администрация, сумарният дълг ще достигне 100 млн. лева. Това прави 105 % от годишните собствени приходи, подчертава  в изложението си Каназирева и напомня, че  банката дава заеми, ако този показател на надхвърля 80 %.  Според нея в доклада на община Пловдив умишлено е пропуснат заемът от ФЛАГ в размер на 3,5 млн. лева, предназначен за подземния паркинг под езерото в Цар Симеоновата градина.

Тя подчертава, че проектите безусловно трябва да се реализират, но припряното  и необмисленото взимане на петия заем няма да бъде в интерес на пловдивчани. Съветничката е убедена, че четирите обекта могат да се реализират поетапно със собствени средства на общината и без риск за финансовото състояние на града.

В изложението до областния управител Дани Каназирева настоява за прецизна проверка на решението на Общинския съвет и за негово спиране по законосъобразност.

Председателят на „Обединение за Пловдив“ Каназирева влезе в политиката и в Общинския съвет на Пловдив през 2007 г. като член на партия ГЕРБ. Година по-късно партията се дистанцира от нея и Каназирева, юрист по образование, я напусна шумно с интервюта в национални медии, в които критикуваше партийния стил на поведение. На местните избори през 2011 г. тя се кандидатира за кмет на града чрез създадена от нея самостоятелна партийна структура. Каназирева не бе избрана за кмет, но успя да вкара малък брой общински съветници. На последните парламентарни избори тя се коалира с движението на Меглена Кунева, но няколко седмици преди вота се отцепи от него по възможно най-публичен начин и с остри критики към лидера на „Движение България за гражданите“. 

 

 

 

 

 

2 Comments

  1. Стоян каза:

    Проститутка

  2. иван каза:

    Болна за внимание.

Leave a Comment