Новата пшеница от Украйна ще бъде по-скъпа

Заради по-високата себестойност производителите ще искат не по-малко от 200 долара за тон

Продажните цени на украинската пшеница от новата реколта ще бъдат по-високи от миналогодишните. Фермерите няма да продават пшеницата на безценица, защото предлагането на зърно ще намалее значително. Тази прогноза съобщиха от аналитичния център на кооперацията „ПУСК“, създадена в рамките на Украинския аграрен съвет.

Както отбелязаха експерти, ако през юни 70% от пшеницата, изнесена от Украйна, беше стара реколта, тогава предлагането на зърно в момента започва да намалява. Запасите му в момента са минимални, а са прибрани едва около 200 000 тона от новата реколта.

„Пшеницата сред всички земеделски култури реагира най-силно на новините за разширяване на зърнения коридор и е най-„политизирана“. Информацията за евентуално излизане на Руската федерация от зърнената инициатива за износ пред Черно Море ще бъде подкрепящ фактор за цените на пшеницата, които поне ще останат на сегашните нива. Предвижда се Украйна да събере 14-15 млн. тона пшеница до края на юли, а след това цените, базирани на голямо предлагане, може временно да стагнират, но още през септември те ще достигнат поне 200 USD /т“, смятат анализаторите.

Експертите добавиха още, че поскъпването на пшеницата е световна тенденция.

„Като се имат предвид прогнозите за общата реколта от пшеница, Украйна ще трябва да изнася около 1 милион тона на месец, доколкото логистиката позволява. Разходите за отглеждане са се увеличили и фермерите няма да дават зърно на безценица. Миналогодишните продажни цени са на нивото на 160 USD/т вече няма да ги има Освен това фермерите няма да бързат да продават зърно, докато цената не надхвърли 200 USD/т, тоест ще държат продуктите в очакване на ценови етикети, които надвишават себестойността отглеждане“, обобщиха експертите.

Leave a Comment