ЕС е произвел 160 млн. тона сурово мляко през 2022 г., Германия е лидер
Фермите в ЕС са произвели приблизително 160,0 милиона тона сурово мляко през 2022 г., което показва спад от 0,3 милиона тона на годишна база, показват данни на Евростат. Тази относителна стабилност контрастира с постоянния растеж на производството от 2010 г.
По-голямата част от суровото мляко (149,9 милиона тона) е доставено на мандрите, а останалото се използва директно във фермите. Използва се за производството на редица пресни и отлежали млечни продукти .
Тази информация идва от данни за млякото и млечните продукти, току-що публикувани от Евростат.
Мандрите са произвели 22,5 милиона тона мляко за пиене през 2022 г.; 7,7 милиона тона подкиселени млечни продукти от 6,0 милиона тона пълномаслено мляко и 1,7 милиона тона обезмаслено мляко; 2,3 милиона тона масло от 46,4 милиона тона пълномаслено мляко и 10,4 милиона тона сирене от 59,2 милиона тона пълномаслено мляко и 16,9 милиона тона обезмаслено мляко. Заедно производството на сирене и масло използва 70% от цялото пълномаслено мляко, достъпно за мандрите в ЕС.
Сред страните от ЕС Германия е най-големият производител на мляко за пиене (19% от общото количество в ЕС), масло (20%), кисели млечни продукти като кисело мляко (29%) и сирене (22%). Франция е вторият по големина производител както на масло, така и на сирене (18% от общото количество за всеки продукт).
Германия, заедно с Испания (15% от общото количество за ЕС), Франция (13%), Италия (11%) и Полша (9%), представляват две трети от млякото за пиене, произведено в ЕС през 2022 г.
Други страни от ЕС са ключови производители на други пресни и произведени млечни продукти: Нидерландия е вторият по големина производител на подкиселени млечни продукти в ЕС (15% от общия брой), четвъртият по големина на сирене (9%) и петият по големина масло (10%), докато Ирландия е третият по големина производител на масло (13% от общото количество в ЕС) и петият по големина на подкислени млечни продукти (7%).