Дебат за АЕЦ: Корумбашев срещу Инджев

Петър Корумбашев

Петър Корумбашев

Белене вони на корупция, цитира Уикилийкс журналистът

Иво Инджев

Иво Инджев

С ядрената енергетика се самоопределяме като българи, отговори продуцентът-депутат

Дебатът за ядрената енергетика между депутата от БСП Петър Корумбашев и журналистът на свободна практика Иво Инджев по БНТ започна в петък вечерта като тенис на корт – бързи топки със забивания. „Не знам защо хората освиркват Иван Костов, когато стане дума за АЕЦ„, каза с недоумение Инджев. „Не неговото правителство договори затварянето на блоковете в „Козлодуй“, а това на Сакскобургготски – през 2002 г. Време е хората най-после да го разберат. Жълтото правителство закри реакторите, за да открие тлъстия обект АЕЦ Белене“, образно натърти Инджев. След което премина към изводите.

„От социализъм да сътвориш пазарна икономика е като да направиш от омлет яйца“,

цитира Збигнев Бжежински журналистът. И пак се върна на АЕЦ: „Дори когато работеха и 6-те реактора на „Козлодуй“ сме имали моменти, когато страната ни е заприличвала на дискотека. Всички помним режима на ток по онова време“, отсечено каза Инджев. Когато получи топката, Корумбашев започна да я разиграва бавно и спокойно. „Не бива да се отказваме от 7-и реактор на „Козлодуй, но не знам защо правителството не обяснява, че можем да го имаме след 2020 година. През 50-те години България разви първите хидроенергийни централи. През 60-те – първите ТЕЦ. А през 70-те станахме член на клуба на държавите с ядрена енергетика. Как стоят сега нещата? Големите фотоволтаични централи са корейски, китайски, американски и т.н. Двете нови ТЕЦ „Марица – Изток“ са американски. Каскадата Арда дадохме на австрийци (ЕВН). Искаме да строим АЕЦ „Белене“, но  не за да дойде поредният чужд инвеститор“, каза Корумбашев. А Инджев го апострофира: „Само че Станишев каза една голяма лъжа: Ако „Белене“ е на държавата, ще имаме печалба от 200 милиона лева. Само за сравнение, вметна Инджев,

знаете ли колко е печалбата на „Козлодуй“ за 2011 г.? 50 милиона!„,

тържествено обяви той. „В момента държавата плаща на ядрената централа тока по 7 стотинки, а за да се стигне посочената от Станишев печалба, цената на ядреното електричество трябва да е 37 ст. и то без да включваме разходите за производството.“

„Нито САЩ, нито Канада, Русия, Франция или Англия говорят за спиране на ядрената си енергетика“, опонира Корумбашев. „Дори и Япония, след аварията с Фукушима, заяви, че продължава да развива ядрената енергетика. Не знам откъде дойде тази спекула с цената на АЕЦ „Белене“, възкрикна продуцентът-депутат Корумбашев. Според първоначалния проект, изграждането щеше да излезе 4 млрд. евро. А заедно с ескалациите – 6.3 милиарда, тоест 12 млрд. лева. Как се стигна до 20-22 милиарда наистина е чудно. „Белене“ ще се изплати за 12 до 14 години, след което още 46-48 години ще работи на печалба. Вярно е, че АЕЦ „Козлодуй“ в момента продава евтино тока, но това е за да се поддържа социална цена. Ако продаваше на пазарни цени, щеше да има по-висока печалба“, категорен бе Корумбашев. „Дори и Уикилийкс написа, че от АЕЦ „Белене вони на корупция“, вметна Инджев. По тази причина и RWE се отказа.“

„А, а защо се отказа  RWE, да ви кажа ли?“, усмихна се Корумбашев. „Компанията ни партнираше, докато не дойде Бойко Борисов на власт.

Той каза, че „Белене“ е гьол с жаби и я, го правим, я – не. А RWE щеше да ни е партньор с 49%,

но през септември 2009 г. се оттегли. „Да, но нито един друг инвеститор не идва, и няма и да дойде“, пое топката Иво Инджев. Освен Русия. А от Русия ние внасяме корупция. Според официални данни 50% от брутния вътрешен продукт на Русия са пари от корупция. И покрай „Белене“ ние екстраполирахме тази корупция у нас. Известно е, че някои хора са получили доста пари досега…“, каза, без да уточнява журналистът. При което Корумбашев тутакси възкликна:“Дайте веднага тези хора на прокурор, ако знаете имената им!“ Но имена не последваха в ефира. Вместо това темата отново се върна към прилагането на ядрената енергетика по света. „Китай обявиха, че искат да строят 40 централи, Индия – 25, Саудитска Арабия …“, започна да изброява продуцентът. „Да, но…“, реагира с репортерски рефлекс Инджев. „Още в годините на соца съветски учени обявиха, че площадката „Белене“ е опасна, защото се намира върху разлом. А наши учени от БАН го потвърдиха през 1990 г.“ „Я, зачуди се Корумбашев. Не знаех, че уважавате съветските учени дори повече от мен! Доколкото ми е известно за подобен проблем не се съобщава. А „Белене“ е проектирана да издържи дори на удар с Боинг 474. Луди ли са учените, че да не алармират, ако съществува опасност! Не, не вярвам…“, отговори си червеният депутат. „Ще ви кажа кой е луд“, с готовност се отзова Инджев. „Тепко“ са луди, защото когато построиха „Фукушима“ казаха, че е невъзможно да се случи нещо на ядрената централа. Смятате ли, че българските лобисти няма да проявят същата „лудост“?“, язвително хвърли въпроса журналистът.

А Корумбашев реши да използва картата на националното самочувствие. „Едно от нещата, с които българинът се самоопределя като гражданин на тази страна е АЕЦ „Козлодуй““.

Андрей Райчев

Андрей Райчев

На това място водещият реши да включи за колорит социолога Андрей Райчев. „Пред

Михаил Константинов

Проф. Михаил Константинов

българина не стои въпросът дали е за нова АЕЦ или не. Той иска да знае дали децата му след време ще са келнери или инженери. Това всъщност е въпросът на референдума!“  Математикът проф. Михаил Константинов също получи думата, за да обясни, че референдумът е недомислица. Той илюстрира мисълта си с разказ за среща, която е имал наскоро със свой приятел – преподавател физик в университет. Приятелят му казал, че няма да гласува, защото от 30 години преподава за ядрена енергетика и като пусне бюлетина неговият глас ще тежи толкова колкото гласът на някой, който хал-хабер си няма по темата.

Leave a Comment