Подадени са 40 проекта за изграждане на центрове за плодове и зеленчуци

Размерът на безвъзмездното финансиране в проектните предложения е общо за 27 млн. лв. при бюджет по процедурата от 15 млн. лв., съобщи земеделският министър

В периода на кандидатстване по процедурата за инвестиции в Центрове за подготовка за предлагане на пазара и съхранение на плодове и зеленчуци по Плана за възстановяване и устойчивост са подадени 40 проекта. Заявената безвъзмездна помощ за тях е 27 млн. лв. при определен бюджет по процедурата в размер на 15 млн. лв. Проекти са в процес на обработка. Това съобщи по време на парламентарния контрол в петък земеделският министър Кирил Вътев. Той уточни, че периодът на прием бе от 24 октомври до 22 декември 2023 г.

В случай, че бюджетът е недостатъчен при положение, че подадените проекти са надхвърлили определения минимален брой точки, е възможно да има преразпределение на бюджетите по ПВУ, така че да се финансират всички заявени инвестиции. Одобрените проекти трябва да се изпълнят и да влязат в експлоатация до юни 2025 г.

Министърът обърна внимание, че в страната има групи и организации на производители, които са създали собствени бази за манипулации и съхранение на продукцията. Те се ползват само от членовете на съответните сдружения.

Девет групи на производители са инвестирали с европейско подпомагане в бази и хладилници в областите Плевен, Русе и Бургас, посочи министърът.

Понастоящем три организации на производители изпълняват оперативни програми, в които има проявен интерес само в оборудване на бази в областите Пловдив и Силистра. Базите функционират и се ползват от организациите и техните членове.

Към момента няма изградени бази от групи и организации на производители на мляко и млечни продукти, каза Кирил Вътев.

По-голяма част от базите за подготовка на продукция за пазара са разположени в Южна България. Те са 16 на брой, 10 от тях са в област Пловдив. В Северна България базите са три – в областите Монтана, Русе и Велико Търново.

Leave a Comment