Работниците в Ел Би Булгарикум започнаха предупредителна стачка

Държавното предприятие Ел Би Булгарикум отново е на гребена на новините. Вчера служители и работници от базата във Видин започнаха тридневна предупредителна стачка. Освен че настояват за увеличаване на заплатите с 30%, и да получат работно облекло и безопасни условия на труд, те се опасяват, че фирмата се е запътила към фалит заради лошо управление.

Причината е в многото залежали млечни продукти, които може и да бъдат бракувани заради начина, по който се управлява предприятието.

Служители казаха, че директорът Ивайло Лилов, който е на този пост от есента на 2023 г. е увеличил преди няколко месеца с 60% цените на млечните продукти, като заедно с това е удвоил доставките на сурово мляко.

Заради по-високите цени продажбите драстично са намалели – от 20 на 6-7 тона месечно, цитира БТА. Това предизвикало задръстване на складовете със 188 тона непродадена продукция, която може да бъде бракувана.

Ивайло Лилов отказвал разговори със синдикатите и с работниците. В същото време според протестиращите се подготвя съкращение на 10% от персонала

Ако ръководството на фирмата не обърне внимание на предупредителната стачка до края на този месец, то служителите са готови да започват ефективни стачни действия.

Leave a Comment