ДАНС посочва слабости в селското стопанство: Незаконен внос на пестициди, прекупвачи, виртуални животни

В годишния доклад за 2023 г. от агенцията отбелязват липсата на доверие на фермерите в застрахователите и тенденцията за увеличаване на вносните суровини от хранително-вкусовата индустрия

В Годишния доклад за дейността на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) за 2023 г. в главата „Стратегически обекти и дейности“ са посочени слабости в селското стопанство.

акция на ДАНС

Според агенцията осигуряването на коридори за износ на блокираната от руското военно нашествие украинска селскостопанска продукция продължава да е основен приоритет за Европейския съюз и през 2023 г., предвид нарастващите заплахи за продоволствената сигурност в глобален план.

На национално ниво ДАНС посочва увеличения внос на нерафинирано слънчогледово масло от Украйна, което провокира недоволство и протести.

През 2023 г. няма предпоставки за нарушаване на зърнения баланс на България, въпреки динамичните процеси и генерираното напрежение.

Повишението на цените на препаратите за растителна защита води до увеличение на опитите за незаконен внос и разпространение на забранени за употребата в Европейския съюз пестициди, а интернет търговията, в т.ч. чрез обяви в социални мрежи и специализирани страници, прави контрабандната стока лесно достъпна за стопаните.

Вносът на евтини плодове и зеленчуци от съседни държави продължава да създава значими затруднения при реализацията на българската продукция. Развитието на сектора се възпрепятства от дефицит на работна ръка и недостатъчното подпомагане, а нарушената логистика, наличието на прекупвачи, както и трудностите при договарянето с големите хранителни вериги са допълнителни фактори за свитото производство, се посочва в доклада.

Негативно въздействие върху поливното земеделие в страната имат и значителната амортизация, честото авариране, високите загуби на вода и ниският коефициент на полезно действие на държавната хидромелиоративната система, обръща внимание агенцията.

Земеделските производители продължават да разчитат основно на държавна подкрепа за възстановяване от неблагоприятни събития като градушка, а застраховането в сектора остава много ниско в сравнение със средните европейски нива.

През последните месеци на 2023 г. епизоотичната обстановка в страната, свързана с широкото разпространение на птичи грип, се влошава. Запазват се уязвимостите при осъществяването на Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по
животните и зоонозите.

Остават актуални и опитите за злоупотреби с европейските целеви средства за подпомагане на българското селско стопанство, в т.ч. за деклариране на недействителен брой отглеждани животни, както с цел получаване на субсидия за глава добитък, така и за осигуряване на достъп до по-големи пасищни площи, за които също се усвоява финансова помощ.

Продължават проявите на бракониерски риболов в Черно море и язовири в страната, а ефективното му противодействие е затрудненото от кадрови, финансови и материално-технически дефицити на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

В хранително-вкусовата промишленост е налице тенденция за увеличаване на вносните суровини с
цел намаляване на разходите, като едновременно с това има случаи на прикриване на произхода и съдържанието им.

Проблемите с опазването на горския фонд от незаконна сеч имат устойчив характер, отлебязва докладът на ДАНС. Запазват актуалност нарушенията и недостатъчната конкуренция при процедурите за възлагане на дърводобив и за продажба на дървесина. Неактуализирани данни в кадастралните карти, където многогодишни гори фигурират като пасища и ливади, както и вероятни нерегламентирани обвързаности, облагодетелстват прилагането на схема за дърводобив в значителни обеми под прикритието на дейности за почистване на земеделски земи.

Leave a Comment