„Топлинна инфлация“ в Близкия Изток! Доматите в Ирак и Мароко и лукът в Египет станаха 3 пъти по-скъпи

Потсдамският институт и Европейската централна банка предупредиха, че до 2035 г. цените ще се повишават с 1 до 3% годишно, а до 2060 г. – с 4,3% годишно

Екстремните горещини или „топлинната инфлация“ повишават цените на храните навсякъде. Изследователите казват, че в Близкия изток и други по-горещи региони ще бъде още по-лошо и отрицателните въздействия ще бъдат по-големи, пише Дойче веле.

В Ирак повечето хора ядат домати с храна поне веднъж на ден, понякога повече. Ето защо, когато цените на доматите се покачат, хората наистина започват да се оплакват, казва Холуд Салман, иракски журналист, базиран в Багдад.

„Цените на доматите преминаха от 750 иракски динара [0,56 долара, 0,52 евро] за килограм до 2000 или дори 2500 миналото лято“, каза Салман пред DW. „Хората започват да пишат оплаквания за това във Фейсбук. Миналата година прочетох публикация на един млад човек, който каза, че доматите били толкова скъпи, че майка му пазела хладилника им!“

Доматите са особено засегнати от горещите вълни, защото в Ирак те често се отглеждат и продават от дребни ферми, които нямат начин за преработка или охлаждане на реколтата. Така че те трябва да продадат нетрайните продукти веднага.

„Благодарение на годините на война Ирак не е модернизирал селскостопанското производство и маркетинга на своите продукти“, каза иракският икономист Мохамад ал Фахри пред Дойче веле. „Много неща все още се правят по традиционни начини и това губи времето и усилията на иракския фермер.“

Лукът в Египет стана три пъти по-скъп
Екранна снимка

Ирак не е единствената страна в Близкия изток, където изменението на климата влияе толкова незабавно на цените на храните.

Миналия септември цените на лука в Египет се утроиха до 35 египетски лири (0,74 долара, 0,68 евро) в сравнение с по-рано през годината. Египетските власти казаха, че търговците на лук са причинили проблема и временно са спрели износа на лук. Но самите производители на лук казаха, че горещата вълна е намалила реколтата и покачването на цените се дължи главно на това, заедно с увеличените производствени разходи.

В Мароко миналата година производителите на домати изпитаха подобни проблеми, когато настъпи неочаквана слана след необичайно ранна пролет. Доматените култури бяха цъфнали твърде рано и студът унищожи новите плодове. Така че там, където преди това килограм домати струваше 5 марокански дирхама (0,50 долара, 0,46 евро) на местните пазари, цената се увеличи повече от два пъти до 12 дирхама. Тогава мароканското правителство наложи частична забрана върху износа на домати.

Тази година, след облекчаването на забраната за износ, цените на доматите се повишиха отново и един местен производител каза пред мароканското издание Journal24 , че местните фермери се отказват от домати поради увеличените разходи и необходимата вода.

Днес килограм домати струва 18 дирхама. Поради покачването на цените семействата с ниски доходи вече не можеха да си набавят необходимите плодове, зеленчуци и месо. 

Всички тези покачвания на цените попадат в категорията „топлинна инфлация“, явление, което Световният икономически форум определя като рязко „покачване на цените на храните, причинено от екстремни горещини“.

„Няма съмнение, че топлинната инфлация съществува“, каза за Улрих Волц, професор по икономика и директор на Центъра за устойчиви финанси към SOAS, Лондонския университет. „Емпиричните доказателства са ясни, че изменението на климата оказва все по-голямо въздействие върху селскостопанската продукция и цените на храните по света.“

„Топлинната инфлация е до голяма степен реалност в региона“, добави говорител на Световната хранителна програма на ООН за Близкия изток. „Тъй като климатът продължава да се променя, уязвимостите вероятно ще се засилят, което допълнително компрометира способността на най-бедните общности да посрещнат основните си нужди от храна и хранене.“

В проучване, публикувано през март, изследователи от Потсдамския институт за изследване на въздействието върху климата и Европейската централна банка разгледаха как топлинната инфлация може да повлияе върху цената на храната в бъдеще.

Проучването изследва цените на храните и други стоки в 121 страни от 1996 г. насам. Изследователите стигнаха до заключението, че до 2035 г. изменението на климата може да повиши цените на храните с около 1% до 3% всяка година. До 2060 г. може да ги увеличава с до 4,3% годишно. И по-голямата част от това увеличение ще дойде от проблеми, свързани с топлината, а не от прекомерен дъжд или наводнения, пишат те. 

Оценките на изследователите също показват, че топлинната инфлация вероятно ще има още по-драматично въздействие в региони, които вече са горещи, като Близкия изток, Африка и Южна Америка.

Leave a Comment