„Явен материален интерес“ е причина за раздора в Националната Био Асоциация

Говорейки си през медиите, членовете на организацията, които свалиха от председателския пост Слави Трифонов, обясниха в своя позиция защо се е стигнало до оставката

В своя позиция, изпратена на членовете на Националната Био Асоциация (НБА) и до аграрни медии, новоизбраният председател на организацията Цветан Хубенов, председателят на контролния съвет Кръстина Стаменова и председателят на отчетно-изборното събрание Димитър Митев обясняват причината за смяната на председателя Слави Трифонов. Тя се случи на 1 юли, когато в град Хисаря бе проведено отчетно-изборно събрание на асоциацията.

Тогава и медиите научиха, че НБА има нов председател – Цветан Хубенов, след като към първия председател Слави Трифонов се изразява „най-голямо уважение за всичко, свършено през годините“.

Два дни по-късно Слави Трифонов изпрати своя отговор, в който заявява, че не признава „псевдорешенията на събранието за легитимни“. Писмото е подписано „Д-р Слави Трифонов, все още председател на Национална био асоциация“.

Прочети още:

Слави Трифонов: В Националната Био Асоциация стана преврат

Тази сутрин разказът с настъпилия раздор продължава с позицията на другата страна, която описва подробно причините, довели до смяна на председателя.

В писмото се съобщава, че НБА е участвала в промоционална програма, финансирана от ЕК. Към края на март 2024 г. пристига съобщение, че ОЛАФ ще извърши проверка за изразходваните средства.

В началото на април т.г. председателят Слави Трифонов поисква от Димитър Митев да подготви и изпрати документи до МЗХ за участие на организацията във втори промоционален пакет.

Димитър Митев отказва да изпълни нареждането, тъй като за такова участие трябва да се свика и произнесе Управителният съвет на НБА.

Следва работна среща на УС на НБА в Хисаря, на която се изисква от председателя да предостави допълнителна информация за проверката на ОЛАФ, както и документи по първия промоционален пакет. Решено е, докато това не бъде изпълнено и проверката на ОЛАФ не приключи, да не се заявява пред министерството участие във втори промоционален проект.

На 25 април е свикан за заседание УС на НБА, на което председателят Слави Трифонов да отговори на въпроси, свързани с първия промоционален пакет, както за участието на НБА в държавната схема „Помощ за участие в изложения“.

Решава се да бъде създадена работна група, която да провери документално включването на асоциацията в европейската промоционална кампания и в българската схема „Помощ за участие в изложения“. Изисват се копия на фактури, разплатени от НБА по промоционалния пакет, банкови извлечения и други, договори с фонд „Земеделие“ за участието в изложения, отчетни доклади, разходооправдателни документи и т.н.

По време на отчетно-изборното събрание на 1 юли настъпва големият раздор. Става ясно, че НБА е задължена с фактури с обща стойност 300 000 лева по промоционалния проект. Старото ръководство предявява претенции в размер на 20 000 лв. за нарочно пропуснатото участие на асоциацията по втори промоционален пакет.

В края на позицията пише: „След неизчерпателната  хронологична извадка  на гореизложените факти и обстоятелства, Ви информираме, че в Национална био асоциация няма никакъв „преврат“. Всички колективни органи на организацията ни нямат предоставен кредит на доверие към предишното ръководство, чрез който да реализира нов мандат. Към настоящия момент лицето получило кредит на доверие от нас, който  е избран за Председател на УС на НБА е г-н Цветан Хубенов.

Предвид стеклите се обстоятелства и явния материален интерес към ресурса, който управлява организацията, официализирането на този факт очакваме да се забави, поради очаквано саботиране на процеса по вписване на избора ни.“

Leave a Comment