ЕК ще удължи с една година разрешенията за засаждане на лозя в ргиони от Испания, Италия и Франция

Европейската комисия (ЕК) ще удължи с една година валидността на разрешенията за засаждане и презасаждане на лозя, които изтичат през 2024 г. в региони, засегнати от суша или прекомерни валежи. Това се отнася особено за няколко региона в Испания, Италия и Франция. Предложението на Комисията беше прието на 24 юли от държавите-членки. Това ще позволи на засегнатите винопроизводители да не загубят разрешението си поради екстремни метеорологични явления и ще им даде възможност да засаждат лозя през 2025 г.

Съгласно действащото законодателство (член 62 от  Регламент 1308/2013 ), разрешенията за засаждане и презасаждане на лозя обикновено са валидни 3 години от датата, на която са били предоставени.

Испания и Южна Италия обаче страдат от продължителна суша, докато прекомерните и продължителни дъждове засегнаха Северна Италия и Франция. Засегнати са и региони в други държави-членки. В резултат на тези изключителни метеорологични условия производителите на вино не са успели да извършат определени операции навреме – например подготовка на почвата – необходими за засаждане на лози и следователно може да рискуват да загубят своите разрешения, които скоро изтичат. Това се случва в контекст, когато лозаро-винарският сектор вече страда от неблагоприятни пазарни условия.

Ето защо Комисията реши, че валидността на разрешенията за засаждане и презасаждане ще бъде удължена с 12 допълнителни месеца, считано от текущата им дата на изтичане през 2024 г.

Leave a Comment