Лозаро-винарският сектор излиза на протест срещу Наредба Н-5 за стоки с висок фискален риск

Представители на Лозаро-винарската камара в Поморие излизат на протест днес срещу Наредба № Н-5 от 29 септември 2023 г. за условията и реда за осъществуване на фискален контрол върху движението на стоки с висок фискален риск на територията на България. Нормативът, който имаше изменения и добавки, е на Министерството на финансите.

Лозаро-винарският сектор иска да предотврати административния тормоз преди да започне активния гроздобер.

Потърпевши от Наредба № Н-5 са производителите на мляко, месо, плодове, в това число и грозде, зеленчуци, олио, захар. Те подлежат на проверки от НАП и Агенция „Митници“ и санкции, ако не са спазири правилата при извършване на доставки на стойност над 5000 лева или на повече от 500 кг, за които се ползва возило от над 3,5 тона. Наредба Н-5 е определила строг ред, по който да се осъществуват превозите, като преди да потеглят превозните средства, производителят е длъжен да информира НАП, като предоставя различни данни за стоките, които ще се транспортират.

Лозарите и винарите се оплакват за това, че нормативът ги задължава веднъж да претеглят събраното грозде директно в лозовите масиви, а втори път да го притеглят на кантарите в данъчните складове на предприятията за преработка. Ако има несъответствие в килограмите НАП започва проверка, а предприятието се затваря за 4 часа. 

Изискванията на тази наредба са неизпълними, защото в лозовите масиви няма кантари, обяснява пред БНР председателят на браншовата камера в Поморие Антон Полукчиев.

75-годишен лозар пък заяви пред БНТ, че никаква наредба не може да го накара да си закупи лаптоп, да се научи на работи с него, да инсталира кантар при масива и да се сдобие с електронен подпис.

Лозарите се задължават в реално време да пускат електронна декларация, а на много места мобилните оператори нямат обхват, обърна внимание Полукчиев.

Заради протеста днес ще има временна забрана за движение на превозни средства по общински път, обхващащ участъка от разклона на бензиностанция „Петрол“ до кръговото кръстовище Бургас–Сл. бряг–кв. Каменар. Ограничението ще бъде от 8 до 11 часа.

Leave a Comment