Какво ще се реши днес за украинската помощ за селското стопанство

Днес е важен ден за фермерите, тъй като ще се реши дали при частичното прекрояване на националния бюджет ще се прехвърлят средства за изплащане на украинската помощ. Припомняме, че земеделците са готови на продължителни летни протести, ако депутатите излязат във ваканция преди да са одобрили сума за изплащането на така чаканата кризисна помощ.

Днес в 11 часа започва заседание на Министерския съвет, а точка 12 в дневния ред е „Приемане на Проект на Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на земеделието и храните за 2024 г.“

Идват или си отиват преди да са дошли парите за украинската помощ?

    За какво и колко средства ще бъдат прехвърлени към МЗХ предстои да разберем.

    Отново днес в пленарна зала ще се разгледат на второ четене промените в Закона за държавния бюджет за 2024 г.

    Представители на БСП са внесли предложение в чл. 1, ал. 5 да се създаде нов ред за област „Земеделие“, в който да е записано, че за секторна политика се осигуряват допълнителни 335 милиона лева. Най-вероятно става въпрос за осигуряване на бюджет за втория транш на украинската помощ, за изплащането на който е необходима горе-долу посочената сума.

    Комисията по бюджет и фананси обаче е записала, че е решила „да не разглежда и обсъжда предложението по същество, тъй като същото е извън предметния обхват на приетия на първо гласуване законопроект“.

    Предложение на групата депутати от ДПС, водени от Джевдет Чакъров пък предлага в бюджета на ДФ „Земеделие“ в таблицата за разходи за политика на МЗХ в областта на земеделието и селските райони; политика в областта на рибарството и аквакултурите; и разходи по програма „Администрация“, числото 528 807 900 млн. лв. да бъде променено на 848 807 900 млн. лв., което е с 320 милиона лева повече. Сумата е подобна на необходимата за изплащане на втория транш на украинсктата помощ.

    В отговор на предложението бюджетната комисия е решила същото, което е записано и при предложението на депутатите от БСП.

    Отново днес земеделският министър ще участва от 14:30 часа в заседание на Комисията по земеделието, храните и горите в Народното събрание. Георги Тахов ще отговаря на въпроси на депутати в така наречения блиц-контрол, който трябва да се провежда в първите дни на всеки нов месец, а не в последния ден.

    Leave a Comment