Депутатите отхвърлиха дори обсъждането за украинската помощ

Над 200 присъстващи днес в пленарната зала депутати отхвърлиха последователно възможността за разискване на предложенията на БСП и на групата на ДПС на Ахмед Доган за осигуряване на средства в националния бюджет за изплащане на втория транш на украинската помощ.

Предложението на БСП бе отхвърлено убедително при гласуване и при прегласуване на допустимостта за обсъждането му. При прегласуването 94 депутати бяха „за“, 89 „против“, а 24 „въздържали се“.

Прочети още: Какво ще се реши днес за украинската помощ за селското стопанство

Като вносител на предложението Иван Иванов от БСП изтъкна мотиви за увеличение на бюджета в областта на земеделието с 335 млн. лв. между първо и второ четена на Законопроекта за изменение на държавния бюджет. Това предложение бе отхвърлено за разглеждане от Комисията по бюджет и финанси.

Цончо Ганев от „Възраждане“ заяви, че ако сега не се разгледа възможността за осигуряване на средства за втората (за годината) украинска помощ, то в средата на август или в средата на септември партията ще поиска свикване на извънредно заседание за преразглеждане на бюджета.

Второто подобно предложение на групата на ДПС, начело с Джевдет Чакъров, също не получи одобрение от бюджетната комисия, а също така и възможност за дебат в пленарна зала.

То бе отхвърлено с 88 „за“, 89 „против“ и 27 „въздържали се“.

Така шансовете земеделците да бъдат подкрепени с втори транш на украинската помощ бяха попарени от народните представители.

Leave a Comment