Евдокия Манева: След вложени милиарди за 24 г., загубата на вода е намаляла от 60 на 57%

Има стратегии, има и планове, но нищо не е направено през годините

Вчера слушахме в парламента четирима министри, които повтаряха известни неща и говореха за нови стратегии. Както министрите, така и депутатите нямаха никаква идея какво е било направено в предишните години. Беше абсурдно изслушване! Това каза тази сутрин пред бТВ бившият еко министър Евдокия Манева, която бе гост в студиото заедно с проф. Емил Гачев от БАН.

Манева посочи, че първата стратегия за водите е била написана още през 2000-та година, последвали са и други стратегии с редица планове. Нищо от тях не е изпълнено и дори е забравено.

Относно безводието, от което страдат към 500 хил. души, проф. Гачев заяви, че това лято е необичайно сухо. Но спрямо прогнозите, това е очаквано.

Евдокия Манева попита защо, след като във водоснабдяването у нас са вложени милиарди лева през изминалите 24 години, загубата на вода е намаляла само от 60% на 57%.

Основният проблем е нашето лошо управление на ресурсите, според проф. Гачев.

Напоителните системи бяха разграбени. Преди се ползваха водите на Дунав. Никой обаче не възстанови ограбеното, каза Манева.

Има също така и кражби на вода, припомни проф. Гачев случая преди 5 години, когато Перник остана без вода, тъй като тя бе отклонена, за да обслужва индустриални предприятия.

Leave a Comment