Новият ректор на АУ доц. д-р Боряна Иванова откри учебната година

Новият ректор на Аграрния университ (АУ) доц. д-р Боряна Иванова откри учебната година днес с поздравително академично слово към първокурсниците в аулата.

Пристигнали от близо и далеч, студентите от първи курс видяха за пръв път ръководителите на университета, знамето на своята Алма Матер, чуха изправени студенсткия химн и наблюдаваха церемонията по предаване на кошницата на плодородието от бъдещите абсолвенти на първокурсниците.

Доц. Иванова увери студентите, че университетът е известен със свободния дух и оригинална визия и има водеща позиция в националното образование. Притежава най-високия рейтинг в повечето от специалностите. Също така е член на европейския алианс Унигрийн (UNIgreen), в който членуват университети от водещи европейски държави. АУ е инициатор и член на първия хъб по биоикономика, партньор е и в европейския проект AgroDiGiRise.

В университета се обучават много студенти от Южноафриканската република, Гърция, Китай, Индия и още много държави, включително и от Южна Америка, изброи ректорът.

Студентите могат да участват в научни изследвания, да бъдат обучавани директно на учебно-опитното поле, в лабораториите, а също така и да се включат в програмата Еразъм+, с която да се запознаят с дейностите в 110 института в 24 европейски страни.

„Обичайте своята професия, земята, растенията и хората“, пожела на студентите доц. Иванова. „Вие сте тези, които ще се грижат за безопасността на храните, за опазването на земята и ще работите в в един от стратегическите отрасли в икономиката.“

Гости на университетския празник бяха доскорошният ректор, а днес областен управител на Пловдив, проф. Христина Янчева, представители на община Пловдив, на Министерството на земеделието и храните, ректори и заместник-ректори на пловдивски университети, директори на селскостопански училища, бизнес партньори, посланици и консули, земеделци и участници в ръководствата на аграрни организации.

Leave a Comment