Германия допуска внос на зеленчуци от трети страни, само ако са произведени по правилата на ЕС

Очаквам това да стане правило на Европейската комисия за всички страни от нашия блок

Йордан Кръстанов, председател на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП), пред Агро Пловдив

Г-н Кръстанов, има ли БАПОП допълнения към предложените изменения в Стратегическия план?

– Едно от основните ни искания тази година да бъдат разделени оранжериите на отопляеми и неотопляеми вече е одобрено и знаем, че ще бъде приложено от 2025 г. Тепърва ще настояваме да имаме подпомагане за инвестиции в отоплителни инсталации. В оранжериите има инсталации на по 50 години, други на 30. Но това не сме го заложили да се случи тази година, тъй като в министерството нямат готовност за такива промени. Ще е в дневния ред на асоциацията догодина.

Как виждате земеделието през тази тежка година? Потребителите наблюдават увеличаване на вносните зеленчуци на пазара, най-вече от трети страни?

– От това, което четох за новия 5-годишен програмен период на земеделието, виждам, че ЕС има намерение да постави всички вносители от трети страни на равнището на нашето, европейското производство. Досега само ние алармирахме като първа граница, но вече и останалите европейски държави понасят загуби от вноса на трети страни. Вече не е важно само това дали вносните храни отговарят като качество и остатъчни пестициди на европейските стандарти. Въпросът е, че те нямат задължението да произвеждат по правилата за опазване на околната среда, които ние спазваме. Нямат ограничения в използването на пестицидите и торовете. Затова нашата стока е доста по-скъпа като производство и не е конкурентна на внасяната от трети страни.

Това е пазарна икономика. Ние не можем да спрем този внос. Важното обаче е този внос да не е нелегален и да не е под себестойност. Защото с машинациите с фактурите по границата, у нас се вкарват стоки за стотинки, тъй като по този начин се намаля драстично облагането с ДДС.

Този отколешен проблем най-вече оранжерийните производители ли удря?

– Удря всички, но нас най-ярко, може би защото нашата стока е бързо разваляща се и при нас се усеща шоково. Ако внасяш консерви, захарни изделия и т.н., работата е друга. Но като влязат 10-15 тира с домати и краставици, нашата стока се разваля.

Това е една от причините българското производство е намалено.

Какво решение предлага Европейската комисия?

– Може би ако променят европейското законодателство, проблемът ще отпадне. Предполагам, че това ще стане като се изиска от производителите от трети страни да притежават сертификати за качествена и безопасна храна, която се произвежда по европейските стандарти. Едва тогава търговците от трети страни трябва да имат право да изнасят за Европейския съюз. Това е пътят, друг няма. Аз знам, че в Турция има големи полета, на които се отглеждат зеленчуци за Германия например. При тях има контрол и те се отглеждат по правилата на ЕС – само с пестициди, които са разрешени при нас. Не всички държави в съюза са въвели тези изисквания, но за Германия съм сигурен. Защото там, хванат ли стока, която не отговаря на европейските стандарти – а там лабораториите хващат (да не кажа голяма дума) с пет години назад с какво е торена почвата – следва първо, унищожаване на стоката, и второ, забрана на съответния износител да припарва до германския пазар. Турските фермери знаят това и стриктно изпълняват всичко, което се изисква от тях. Впрочем, и българските производители, които предлагат на търговци от Германия своя продукция, също са изключително стриктни. Никой не ги контролира в Германия, те сами се контролират, защото износът е важен за техния бизнес.

Значи Германия си защитава потребителите чрез строг контрол на продукцията, а при нас …

– При нас е разграден двор. Сега, като виждам как назрява проблемът с транспортните коридори заради буферните паркинги, това означава, че ние си продължаваме по стария безобразен начин. Щом има такива неща, значи има и канали. Според мен е така, щом като балканските страни умуват да заобиколят България като транспортен коридор. Ако това се случи, ще имаме загуби за милиарди. У нас засега само се говори за проблема, а не се взимат мерки. Иначе, буферните паркинги е добре да ги има. Но те трябва да са на държавата. Ако не са държавни, тогава трябва да се създаде конкуренция между няколко частни паркинга. А у нас има по един на границите и там се прилага чист рекет.

Мисълта ми е, че в страната се случват големи катаклизми, на които държавата не реагира, така че не вярвам да се направи нещо за доматите и краставиците.

Ние например настоявахме за проследяемост на стоката. Прие се законодателство в тази посока, но пак оставиха търговците на пазарите да работят без касови апарати, само със зелени картончета, че са уж производители. Те не подлежат на никакъв контрол. Само тези, които сме на светло, сме под държавен контрол.

Вече е 11 септември, а за така наречената украинска помощ нищо не се говори. Нали трябва да се изплати до 30 септември?

– Вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова обеща средства за тази помощ. Вярвам, че ще се съобрази с този срок.

Leave a Comment