Не всички животни в стадото могат да бъдат включени в допълнената интервенция за антимикробна резистентност

БАБХ започва проверки във всички животновъдни обекти, съобщиха вчера в Пловдив по време на обучителната кампания за интервенциите по Стратегическия план и плащането на площ и на животни.

Относно познатата като мярка 14 за хуманно отношение към животните, която вече е надградена като интервенция за хуманно отношение и антимикробна резистентност, експертите разясниха, че при проверките ще искат от стопаните изготвения от ветеринарния лекар план за ваксинации. Ще бъде проверено чисто административно дали заявените ваксини са приложени.

Ако до миналата година подпомагане за хуманно отношение към животните се е отнасяло за цялото стадо на база стопанство, то антимикробната резистентност може да се прилага само за определени животни, посочиха експертите.

„Не е възможно всичките животни, които сте заявили, да участват в определена кампания за ваксиниране. В Наредба № 10 са показани болестите, за които определени категории животни трябва да се ваксинират, но това изискване вече важи и за конкретни животни“, уточниха по време на обучението.

Leave a Comment